UMC Utrecht


Twintig jaar rampengeneeskunde

Op dinsdag 15 november houdt het UMC Utrecht een internationaal symposium over twintig jaar rampengeneeskunde in Nederland. Ed van Thijn, twintig jaar geleden burgemeester van Amsterdam, blikt terug op de Bijlmerramp. Hoe verliep de hulpverlening destijds? En hoe gaat het nu in Nederland, twintig jaar later?

Twintig jaar geleden stortte een boeing van El Al neer op de Bijlmermeer. Hierbij kwamen 43 mensen om het leven en raakten velen gewond. Deze catastrofe fungeerde als katalysator voor ontwikkelingen in de (medische) organisatie van calamiteiten en rampen. Drs. Ed van Thijn opent het symposium met een lezing hierover. Twintig jaar later is de rampengeneeskunde in Nederland anders georganiseerd. Een goed voorbeeld daarvan is de aanwijzing van Traumacentra in 1999. Uit (inter)nationaal onderzoek blijkt dat deze trauma zorgnetwerken een gunstig effect hebben op de kwaliteit van zorg voor slachtoffers van een ongeval, calamiteit of ramp.

Buitenlandse sprekers
Naast Ed van Thijn, zullen er diverse sprekers uit de VS, Engeland en Zweden, met een achtergrond in de traumachirurgie en prehospitale spoedeisende zorg, ingaan op hoe de zorg zich kan voorbereiden op rampen. De London Ambulance Service zal over hun ervaringen bij de bomaanslagen in Londen vertellen. De heer van Wijngaarden, hoofdinspecteur van de IGZ, geeft toelichting op de evaluatie van rampen in Nederland. Wat de rol van het Calamiteitenhospitaal in Nederland kan zijn, heeft promovenda mevrouw Marres onderzocht.

Dit symposium is bestemd voor bestuurders van zorginstellingen, beleidsmakers en professionals werkzaam in acute zorg. Inschrijven voor het symposium kan via: www.umcutrecht.nl/calamiteitenweek. woensdag 9 november 2011