Hoge Raad der Nederlanden

Hoge Raad beslist op 15 november in terroristenzaken Nouriddin el F. en Soumaya S.

Den Haag , 14-11-2011

Achtergrond

Nouriddin el F. en Soumaya S. worden ervan verdacht te hebben deelgenomen aan een criminele organisatie die tot oogmerk had het plegen van terroristische misdrijven en zich te hebben schuldig gemaakt aan de voorbereiding tot het plegen van die misdrijven (moord of doodslag) op één of meer politici uit Nederland. Daartoe hebben zij met anderen wapens voorhanden gehad en daarmee ook geschoten. Nouriddin el F. zou bij dit alles een actieve en leidende rol hebben gehad.

Nouriddin el F. wordt bovendien ervan verdacht dat hij iemand heeft geworven voor de 'gewapende strijd'. Daartoe heeft hij die ander films getoond over onthoofdingen en aanslagen en over het maken van een zelfmoordgordel. Ook hield hij lezingen over de uitleg van de Koran en trainde hij die ander in het gebruik van vuurwapens. Een en ander ging met intimidatie gepaard.

Soumaya S. wordt meer in het bijzonder ervan verdacht actief ondersteuning te hebben geboden aan het oogmerk om terroristische aanslagen te plegen. Zo heeft zij bij haar zuster die in een apotheek werkt telefonisch navraag gedaan naar namen en adressen van enkele politici die in die apotheek zouden komen. Dit gesprek is getapt door de AIVD en een transcriptie van dit gesprek maakt deel uit van het strafdossier. Het geding heeft verder in het bijzonder betrekking op het onderzoek naar de betrouwbaarheid van dit bewijs en op de vraag in hoeverre de AIVD een sturende en leidende rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van dit bewijs.

Procedure bij hof en Hoge Raad

Nouriddin el F. Het hof Den Haag veroordeelt Nouriddin el F. op 2 oktober 2008 tot 8 jaar gevangenisstraf (uitspraak niet gepubliceerd). De verdachte heeft beroep in cassatie ingesteld bij de Hoge Raad en wordt vertegenwoordigd door mr. A.A. Franken, advocaat in Amsterdam. Hij klaagt onder meer over een onjuiste uitleg van het begrip 'werven voor gewapende strijd'.
Advocaat-generaal Machielse heeft de Hoge Raad op 15 maart 2011 geadviseerd het beroep in deze zaak te verwerpen en de bestreden uitspraak uitsluitend te vernietigen wat betreft de hoogte van de opgelegde gevangenisstraf. Dit in verband met het overschrijden van de redelijke termijn.

Soumaya S. Het hof Den Haag veroordeelt Soumaya S. op 2 oktober 2008 tot vier jaar gevangenisstraf (uitspraak niet gepubliceerd). De verdachte heeft cassatieberoep ingesteld bij de Hoge Raad. Zij wordt vertegenwoordigd door mr. B.Th. Nooitgedagt, advocaat in Amsterdam. Advocaat-generaal Machielse heeft de Hoge Raad op 15 maart 2011 geadviseerd het beroep in deze zaak deels te vernietigen en de zaak te verwijzen naar het hof Amsterdam en voorts het beroep voor het overige te verwerpen.

Op dinsdag 15 november is persraadsheer Jhr. mr. B.C. de Savornin Lohman van 12.30 tot 13.30 uur via onderstaand telefoonnummer beschikbaar voor het geven van toelichting.

Den Haag, 14 november 2011
Mireille Beentjes, woordvoerder/communicatieadviseur Tel. 070-3611237