Gemeente Den Haag

Persbericht

Precisiewerk met grof geschut in Westduinpark

Shovels en zeefmachines domineren vanaf half november tijdelijk het landschap in het Westduinpark.

Ooit aangebrachte, gebiedsvreemde beplanting wordt weggehaald, om in het Haagse duingebied zand en wind weer hun natuurlijke rol te laten vervullen. Gedeputeerde Han Weber (Groen) van de provincie Zuid-Holland en de Haagse wethouder Sander Dekker (Financiën en Stadsbeheer) gaven het startsein voor de werkzaamheden. Westduinpark is het eerste Natura2000-gebied waar de schop daadwerkelijk de grond in gaat. "En als de shovels straks weg zijn, zullen we zien dat ze wonderen hebben verricht", aldus wethouder Dekker.

Het 200 hectare grote natuurgebied is in de vorige eeuw om zandverstuiving tegen te gaan beplant met plantensoorten die er van nature niet voorkomen. Daardoor zijn de witte duintoppen met stuivend zand verdwenen en natuurlijke processen ernstig verstoord. Om het natuurlijke spel van zee, zand, zout en wind weer op gang te brengen, zullen gebiedsvreemde grassen, struiken en bomen worden verwijderd. Van zuidhellingen en valleien wordt de bovenste grondlaag weg gegraven, waarna het zand wordt gezeefd, om ook de kleinste stukjes wortel eruit te halen.

"Het werk moet met zware machines als shovels worden gedaan", licht Dekker toe. "Maar tegelijkertijd gaat het met chirurgische precisie. Planten die hier thuis horen moeten blijven staan." Zo'n 1300 kleine en grotere bomen worden gerooid en een aantal voetpaden wordt verlegd. Hekken en asfaltpaden gaan zoveel mogelijk plaats maken voor veeroosters, schelpen- en zandpaden voor wandelaars en ruiters. "We willen af van die hinderlijke hekken in het landschap. Mensen moeten er zo veel mogelijk vrij van kunnen genieten."

De herinrichting van het Westduinpark kost zo'n 2,5 miljoen euro en is grotendeels mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland en Europese fondsen. De werkzaamheden worden in maart 2012 voor de duur van het broedseizoen stilgelegd. Maart 2013 is de herinrichting van het Westduinpark voltooid.