Gemeente Stichtse Vecht

Nieuws

Woonlasten voor gemiddelde woning stijgen met 1 procent

Nieuwe belastingtarieven voor inwoners en ondernemers Stichtse Vecht

De woonlasten voor inwoners met een koopwoning met een gemiddelde WOZ-waarde stijgen met één procent. Dat is ruim onder het inflatiecorrectiepercentage van twee procent. Ook is een aantal belastingtarieven (meer) kostendekkend gemaakt.

Dat heeft het college van B&W besloten in de vergadering van 8 november. Met de nieuwe belastingtarieven komt het college de afspraak na om de totale inkomsten uit de gemeentebelasting met niet meer te laten stijgen dan het inflatiecorrectiepercentage. Tegelijk maakt het college de belastingtarieven zoveel mogelijk kostendekkend.

Nieuwe belastingtarieven: woonlastenstijging blijft onder inflatiecorrectiepercentage

Een aantal belastingtarieven stijgt met twee procent. Denk aan ondermeer precario, kadegelden, marktgelden en hondenbelasting. De rioolheffing is meer kostendekkend gemaakt en stijgt daardoor met iets meer dan negen procent. De afvalstoffenheffing daalt met ongeveer 5 procent (afhankelijk van de omvang van het huishouden). Voor een woning met een gemiddelde WOZ-waarde stijgen de totale woonlasten (OZB, afvalstoffenheffing en rioolheffing) met één procent. Dat is ruim onder het inflatiecorrectiepercentage van twee procent.

Rekenvoorbeeld: woonlasten meerpersoonshuishouden met een koophuis

Een meerpersoonshuishouden met een koopwoning met een gemiddelde WOZ-waarde van EUR301.000,- is in 2012 ongeveer 7 euro per jaar meer kwijt aan woonlasten dan vorig jaar voor dezelfde woning, namelijk EUR741,37 (tegen EUR734,11 in 2011). Dat komt neer op een stijging met een percentage van één procent.

Dit percentage is als volgt opgebouwd:
De afvalstoffenheffing (voor een meerpersoonshuishouden in een koopwoning met een gemiddelde WOZ-waarde) daalt met 5,4% en de rioolheffing stijgt met 9,2%.
Het OZB tarief (voor een meerpersoonshuishouden in een koopwoning met een gemiddelde WOZ-waarde) stijgt met 0,9%. Omdat tegelijk de WOZ-waarde (het bedrag waarover het tarief wordt geheven) is gedaald, verschilt het bedrag dat uiteindelijk aan OZB moet worden betaald niet veel met het bedrag dat in 2011 werd betaald. Uiteraard is het indivduele OZB-bedrag afhankelijk van de hoogte van de WOZ-waarde.

Een meerpersoonshuishouden met een woning met een gemiddelde WOZ-waarde betaalt in 2012 één procent meer woonlasten (OZB + afvalstoffenheffing
+ rioolheffing) dan in 2011. In individuele gevallen (bijvoorbeeld bij een koophuis met een hogere of lagere WOZ-waarde of een andere samenstelling van het huishouden) wijkt het bedrag af van dit rekenvoorbeeld.

Begroting 2012: inkomsten en uitgaven

Gemeente Stichtse Vecht heeft de komende jaren, net zoals andere gemeenten, minder geld te besteden. Dat betekent dat de inkomsten en de uitgaven opnieuw met elkaar in balans moeten worden gebracht. De nieuwe belastingtarieven leveren inkomsten op die niet meer stijgen dan de afgesproken twee procent inflatiecorrectie. Naast de inkomsten uit de gemeentebelastingen heeft de gemeente ook inkomsten door ondermeer uitkeringen van het Rijk, leges (zoals voor paspoorten en vergunningen) en huuropbrengsten.

Automatische incasso

De aanslag voor de gemeentebelasting wordt eind februari 2012 opgelegd. Inwoners kunnen ervoor kiezen om gespreid betalen in acht termijnen door gebruik te maken van de automatische incasso. Als zij dat niet willen dan moeten zij het bedrag in één keer voldoen vóór 1 mei 2012.

Besluitvormingsproces

Het voorstel over de nieuwe belastingtarieven wordt 20 december 2011 besproken door de gemeenteraad.