Wageningen Universiteit en Researchcentrum 10 nov 2011

Onderdeel: LEI

Innovaties op het gebied van mestverwerking komen slecht van de grond omdat de ondernemer daarbij te veel financiële risicoâs loopt. Dit constateert het LEI, onderdeel van Wageningen UR, in een onderzoek naar de kenmerken van de mestmarkt.

In de Kamerbrief Toekomstig mestbeleid die het ministerie van EL&I onlangs heeft uitgebracht, wordt ingezet op verplichte mestverwerking. Dat lijkt in het licht van het LEI-rapport Economische analyse van de mestmarkt een verstandige keuze. Het risico voor de investeerder in mestverwerking wordt namelijk verminderd, wanneer mestverwerking voor de veehouder verplicht wordt.

De mestmarkt speelt al decennia een belangrijke rol in de Nederlandse agrarische sector. De kosten van mest hebben een grote invloed op de winstgevendheid en daarmee de concurrentiepositie van de Nederlandse veehouderijsector. Innovaties om de problemen op de mestmarkt structureel op te lossen blijven echter uit. Het LEI heeft de kenmerken van de mestmarkt in kaart gebracht om een beeld te kunnen geven van de knelpunten.

De mestmarkt
Mest wordt aangeboden door ondernemers uit de intensieve veehouderij en de melkveehouderij en wordt met name afgenomen door akker- en tuinbouwers. Een klein deel gaat naar akkerbouwers in het buitenland, mestverwerkers en andere afnemers van buiten de landbouw.

Een intermediair brengt de mest, al dan niet via tussenopslag, van de aanbieder naar de vrager. De intermediaire partijen spelen een belangrijke rol in het functioneren van de markt. Er is echter geen zodanige concentratie dat zij de prijs kunnen bepalen. De prijsvorming wordt in essentie bepaald door het mestaanbod van veehouders en de vraag van akker- en tuinbouwers.

Prijsvorming
De vraag naar mest wordt begrensd door de plaatsingsruimte ervoor. Doordat in Nederland bijna geen extra mest meer afgezet kan worden, leidt een hogere prijs voor de mest maar tot weinig extra vraag. Hierdoor leidt een verandering in het aanbod tot relatief grote prijsfluctuaties.
De prijseffecten op de korte termijn worden met name bepaald door de kosten van de intermediairs terwijl de prijseffecten op de langere termijn vooral afhankelijk zijn van de omvang van de veestapel en de mogelijkheden voor mestverwerking.

Invloed van beleid
Beleidsmaatregelen beïnvloeden de vraag en het aanbod van mest. De mestwetgeving van 2006 leidde tot prijsstijgingen doordat er meer mest op de markt kwam. Deze stijgingen liepen op van 30% voor kippenmest tot 400% voor varkensmest. De opening van de mestverwerkingsinstallatie voor kippenmest in Moerdijk in 2008 had ook een duidelijke effect op de prijs: de afzetprijs van kippenmest daalde met 25%.

Binnenkort publiceert het LEI het rapport Monitoring mestmarkt, waaruit blijkt of het overschot op de markt toe- dan wel afneemt.

Rapport 2011-046: Economische analyse van de mestmarkt; Opties voor het stimuleren van innovaties
Kamerbrief Toekomstig mestbeleid
Contact
Tanja de Koeijer