Wageningen Universiteit en Researchcentrum 10 nov 2011

Onderdeel: LEI

De wereld kan genoeg voedsel produceren èn de biodiversiteit beschermen. Ook wanneer de landbouwproductie in hetzelfde tempo blijft toenemen. Dit is mogelijk bij 3 stevige maatregelen.

De maatregelen behelzen meer oogst produceren per vierkante meter, voedselverspilling tegengaan en de belangrijkste natuurgebieden beschermen. Dit laat het LEI, onderdeel van wageningen UR, zien aan de hand van modelsimulaties in het rapport Competing claims on land for food and biodiversity.

Uitvoerbaar
De maatregelen zijn niet even makkelijk uitvoerbaar. Uit casestudyâs in Brazilië, Indonesië en Midden-Afrika blijkt dat het niet in elk land mogelijk is om de landbouwproductie per hectare op te voeren, of om voedselverspilling te reduceren. De mogelijkheden om kwetsbare ecosystemen te beschermen hangen ook sterk af van politieke en economische krachten, op mondiaal en op lokaal niveau.Â

Maatregelen om productiviteit te verhogen of ontbossing tegen te gaan, vereisen coördinatie van overheidswege. Tegelijkertijd moet de internationale gemeenschap de randvoorwaarden creëren om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen, bijvoorbeeld door het opstellen en handhaven van duurzaamheidscriteria.

Rapport 2011-049: Competing claims on land for food and biodiversity Contact
Siemen van Berkum