Universiteit voor Humanistiek



Zayd

Verschenen: 'Silenced', met bijdrage van korangeleerde Nasr Abu Zayd

Autoritaire moslimregimes en extremistische moslimbewegingen beschuldigen hun tegenstanders vaak van afvalligheid en godlaster om hen de mond te snoeren. In het boek Silenced, deze maand uitgegeven door Oxford University Press, beschrijven Paul Marshall en Nina Shea honderden slachtoffers van dit type dreigementen. Het boek bevat een extra bijdrage van de onlangs overleden korangeleerde Nasr Abu Zayd, hoogleraar Humanisme en Islam aan de Universiteit voor Humanistiek.

De fatwa tegen de schrijver Salman Rushdie wees veel westerlingen voor het eerst op het gevaar beschuldigd te worden van afvalligheid, godlaster of belediging van de Islam in de islamitische wereld. Autoritaire regimes en extremistische bewegingen maken hier vaak gebruik van om hun tegenstanders monddood te maken en macht te verwerven en consolideren.

Van de beschuldigingen, waar traditioneel gezien de doodstraf op berust, gaat een sterke intimidatie uit die heel effectief is gebleken. Maar, zoals de inmiddels overleden Indonesische president Wahid opmerkte, met geweld afgedwongen wetten op godlaster "narrow the bounds of acceptable discourse... not only about religion, but about vast spheres of life, literature, science and culture in general."

Silenced van Paul Marshall en Nina Shea is het eerste overzicht van dit soort beschuldigingen. De auteurs beschrijven honderden recente slachtoffers, waaronder politieke dissidenten, religieuze hervormers, journalisten, schrijvers, kunstenaars, filmmakers en religieuze minderheden in de hele moslim wereld. Ze documenteren bovendien de politieke gevolgen van al dan niet officiële wetgeving op godlaster. Ook in het westen nemen ze een toenemende dreiging van geweld waar om kritiek op de Islam te onderdrukken.

Het boek bevat extra bijdragen van twee onlangs overleden moslim voorstanders religieuze vrijheid: een voorwoord van de voormalige Indonesische president Wahid en een artikel van korangeleerde Nasr Abu Zayd: Renewing Qu'ranic Studies in the Contemporary World.

Bekijk hier een interview met Nasr Aby Zayd.

Silenced: How Apostasy and Blasphemy Codes are Choking Freedom Worldwide, Paul Marshall en Nina Shea, Oxford University Press 2011

Entree UvH

Persvoorlichting:

Yvette Nelen
030-2390167

y.nelen@uvh.nl