Politiebond ACP

ACP en politiestudenten bieden minister petitie en zwartboek aan

De ACP biedt vandaag (dinsdag 15 november), samen met een groep politiestudenten, een petitie en zwartboek aan over de salariskorting van studenten, aan minister Opstelten van Veiligheid & Justitie (V&J) en de woordvoerders politiezaken van de Tweede Kamer. Meer dan duizend politiestudenten uit het hele land hebben de petitie getekend en vragen op deze manier om een oplossing voor de ontstane problemen rondom hun salaris. De ACP stelt dat zowel de politieorganisatie als de samenleving hierbij gebaat is.

De ACP is de petitie in samenwerking met een aantal politiestudenten in augustus gestart, nadat bleek dat er veel onrust is onder studenten over de korting op hun salaris. Deze onrust is ontstaan door allerlei onregelmatigheden in de uitvoering en een slechte communicatie richting de studenten. De ACP heeft dit signaal haarfijn opgepikt en geeft al twee maanden op alle mogelijke manieren uiting aan de aanpak van het genoemde probleem. Onderzoek van de ACP heeft aangetoond dat de onrust onder politiestudenten terecht is. De collega's in opleiding worden, zoals eerder afgesproken tussen de vakbonden en het ministerie van V&J gekort op hun salaris om zodoende de instroom bij de politie te vergroten. Korpsen blijken de gemaakte afspraak over de kortingsregeling echter op diverse manieren toe te passen. Bovendien zijn verschillende studenten onvoldoende geïnformeerd.

Bijbaan of weggaan?

Het komt er uiteindelijk op neer dat veel politiestudenten zich genoodzaakt voelen om een bijbaan te nemen om financieel rond te kunnen komen. Ook zijn er studenten die hierdoor overwegen om de politie te verlaten. Dat kan volgens de ACP niet de bedoeling zijn. Het is immers niet in het belang van de politieorganisatie en de samenleving dat een leegloop dreigt op de politieopleiding en daardoor de politiesterkte nog meer onder druk komt te staan. Daarom stelt de ACP de problematiek aan de orde en is zij in gesprek met de minister om tot een rechtvaardige oplossing te komen. Om deze woorden meer kracht bij te zetten, overhandigt de ACP op dinsdag 15 november met een groep politiestudenten in uniform de korpsbreed gedragen petitie, aan de minister en de woordvoerders politiezaken van de Tweede Kamer. De minister heeft al aangegeven dat hij graag een gesprek aangaat met de betrokken studenten.

`Cop of munt!'

Aan de petitie is ook een zwartboek gekoppeld. Daarin heeft de ACP verhalen van politiestudenten opgenomen over de impact van de salariskorting. Daarnaast krijgen de minister en de woordvoerders politiezaken ieder een zakje met chocolademunten met daarbij de tekst `Cop of munt'. De boodschap die de ACP hiermee duidelijk wil laten overkomen is: Investeren in veiligheid betekent investeren in een goed functionerende politieorganisatie. Politiestudenten financieel niet voldoende ondersteunen, zal ten koste gaan van de politiesterkte. Met een kleine investering in deze studenten, beperkt de minister een groot verlies aan capaciteit in de politiesector.

---