Woningcorporatie Ymere

Oplevering eerste woning Nobelhorst

15-11-2011

Zaterdag 12 november ontstaken we het vuur in het hart van het toekomstige stadsdorp Nobelhorst.

Thuis in een nederzetting van 7000 jaar oud in stadsdorp Nobelhorst

Hiermee werd eveneens de eerste woning in het stadsdorp opgeleverd; een woning uit het Stenen Tijdperk een reconstructie van een mesolitische hut bij de archeologische vindplaats, midden in Nobelhorst. Dat gebeurde tijdens de Almeerse Dag van de Duurzaamheid, want duurzamer dan hergebruik van een leefplek van meer dan 7000 jaar oud kan niet!

Stadarcheoloog Willem-Jan Hogestijn vertelde meer over de archeologische vindplaats waar bewijs is gevonden van leven in het Stenen Tijdperk, minstens 7000 jaar geleden. Hierna maakten de aanwezige kinderen zelf vuur zoals dat 7000 jaar geleden gebeurde, door wrijving, met hulp van twee ervaren jagers. Aansluitend werd de bouw voortgezet van de hut en de kraal (omheining) van wilgenstammen.

De wilgenstammen gaan wortel schieten en uitlopen in het voorjaar van 2012. Juist op het moment dat de eerste bewoners en ondernemers zich als ware pioniers in Nobelhorst zullen vestigen! De komende jaren krijgen de hut en de kraal de ruimte om letterlijk te groeien. Op deze plek in het stadsdorp wordt namelijk niet gebouwd. U kunt ook een bezoek brengen aan de hut. Klik hier voor de locatie.

Nu werken we aan de voorbereidingen voor een nieuwe nederzetting, een stadsdorp voor initiatieven, waaraan halverwege 2012 gebouwd zal worden. Nobelhorst wordt een initiatiefrijk stadsdorp voor bewoners en ondernemers die volop de ruimte krijgen om hun woon-, werk of woon/werkdroom waar te maken.

Het stadsdorp ligt in de groene, bosrijke oostelijke kant van Almere, in het bosrijke stadsdeel Hout. Vanuit Nobelhorst ben je zo op de A27/A6 richting Amsterdam of het Gooi.
Het stadsdorp telt straks zon 4.300 woningen verdeeld over verschillende buurten. Met vrije kavels voor woningen, bedrijven of een combinatie daarvan. Wonen en werken gaan hand in hand, in een ontspannen sfeer en waar de bewoners en ondernemers zeggenschap hebben over hun leefomgeving.