Waterschap Zuiderzeeland


College presenteren verrassende ontwerpen microgemaal

Technasiumleerlingen Emelwerda College presenteren verrassende ontwerpen microgemaal

Ondergrondse windmolens, vacuümpompen, vistrappen, windturbines, vijzelpompen en zonnepanelen. Allemaal termen die technasiumleerlingen van het Emelwerda Collega, maandagochtend 14 november 2011, gebruikten bij het presenteren van het project `ontwerp een microgemaal'.

Project ontwerp een microgemaal

Zeven groepjes HAVO/VWO leerlingen presenteerden hun innovatieve ideeën aan medewerkers van Waterschap Zuiderzeeland. De opdracht die de leerlingen een aantal weken eerder van het waterschap kreeg, luidde: ontwerp een microgemaal met een meter opvoerhoogte, die zichzelf van energie voorziet, visvriendelijk en verplaatsbaar is. De leerlingen kozen allemaal voor verschillende oplossingen. Aan de hand van 3D-tekeningen en maquettes verduidelijkten de leerlingen hun keuze tijdens de presentaties.

Het project leverde verassende oplossingen op zoals: opwekking van energie door middel van ondergrondse windmolens, een microgemaal met een vijzelpomp die overdwars op de watergang werd geplaatst, naast het gemaal speciale vistrappen, een microgemaal met energieturbines op het dak, maar ook verplaatsbare en inklapbare windmolens werden getoond. Waterschap Zuiderzeeland is positief verrast door deze innovatieve ideeën.

Technasium

Het project `ontwerp een microgemaal' is een technasiumopdracht en valt onder het vak `Onderzoeken & Ontwerpen'. Het Emelwerda College in Emmeloord heeft een actief technasiumprogramma. Deze onderwijsrichting daagt leerlingen uit om bedrijfsmatige problemen op het `technische' vlak te onderzoeken en op te lossen. Een leerling van het Emelwerda College toont een maquette.

Leerlingen van het Emelwerda College tonen een 3D-tekening.