Warchild


Een miljoen kinderen op de vlucht in Colombia

15 november 2011 - Simon die met een glimlach de camera in kijkt Simon (13) "We zijn van huis gevlucht omdat een gewapende groep naar ons huis kwam en hun kamp daar opsloeg. Ze sleepten doden van hun gevechten naar ons huis en legden ze binnen. Toen kregen we problemen met andere gewapende groepen omdat die zeiden dat we partijdig waren."

Colombia
In Colombia is al meer dan veertig jaar een gewapend conflict aan de gang. Het leger, paramilitaire organisaties en drugsbendes strijden om de macht. Veel gezinnen komen zo in het kruisvuur terecht. Vaak zien ze geen andere optie dan halsoverkop te vluchten richting een grote stad.

In de afgelopen vijftien jaar zijn ongeveer één miljoen kinderen zoals Simon ontheemd. Ze komen terecht in een onbekende stad zonder bezittingen, geld of enig idee wat ze moeten doen. De armoede die volgt en gebrek aan toekomstperspectief maakt kinderen kwetsbaar om gerekruteerd te worden als kindsoldaat.

Wat doet War Child?
War Child werkt in Colombia samen met lokale organisaties. Deze organisaties helpen mensen die in dorpen geterroriseerd worden door gewapende groepen voor zichzelf op te komen. Kinderen doen er mee aan sport, theater, dans en muziek. Hierdoor kunnen zij hun ervaringen verwerken en krijgen ze weer zelfvertrouwen. Dit zelfvertrouwen zorgt ervoor dat ze een bewuste keuze kunnen maken buiten de gewapende groepen te blijven.

Simon (13) "Ik voel me nu beter dan toen we hier net kwamen. Ik heb niet zoveel zorgen en verdriet en ik kan weer slapen. Ik durf weer te praten."

Wat kan jij doen?
Jij kunt kinderen als Simon helpen door friend te worden van War Child: doneer nu!