Openbaar Ministerie

Vijf mannen aangehouden voor sociale zekerheidsfraude

15 november 2011 - Arrondissementsparket Groningen

De Sociale Recherche Groningen heeft maandag onder leiding van de officier van justitie vier mannen aangehouden die worden verdacht van uitkeringsfraude en witwassen. De mannen, variërend in leeftijd van 26 tot 59 jaar, zijn betrokken bij de exploitatie van een viertal cafetaria's en pizzeria's in de stad Groningen.

De mannen worden verdacht van het voeren van een valse loonadministratie. Daarnaast zouden onjuiste gegevens aan de dienst SOZAWE van de gemeente Groningen zijn doorgegeven, terwijl op dat moment uitkeringen aan deze personen werden verstrekt. Het vermoeden bestaat dat het geld dat verkregen is uit de uitkerings- en omzetfraude is witgewassen.

Er zijn huiszoekingen geweest in drie woningen in Lewenborg en in drie eetgelegenheden. Zowel de administratie als een aantal goederen, waaronder twee auto's waarvan de waarde nog niet is bepaald, is daarbij in beslag genomen. Er is eveneens een contant geldbedrag van meer dan 50.000 euro aangetroffen. De administratie zal uitgebreid worden onderzocht. De betrokkenheid van meer personen wordt niet uitgesloten.

Noot voor de redactie (