Gemeente Zoetermeer

Genomineerden Publieksprijs Kunst & Cultuur 2011 bekend!

Beeld visdiefje

Op maandag 14 november maakte cultuurwethouder Hans Haring, tijdens de jaarlijkse Vriendenavond van de stichting Vrienden van Kunst en Cultuur Zoetermeer, de vijf genomineerden voor de Publieksprijs Kunst & Cultuur 2011 bekend. Het is nu aan de inwoners van Zoetermeer om te bepalen wie deze prijs gaat winnen.

De genomineerden zijn kunstenaar Daniel van Goor; kunstenaar Masoud Gharibi; stichting Storytellers; musicalster Job Bovelander en het Erasmus College. Tot en met 29 november 2011 kan men één keer een stem uitbrengen op een stemformulier of via www.zoetermeer.nl/publieksprijs.

Wederom wordt voor het zevende jaar alweer, op initiatief van de gemeente Zoetermeer en Floravontuur Promotie Zoetermeer, de publieksprijs voor Kunst en Cultuur toegekend. Deze prijs is bestemd voor personen, groepen of instellingen die het afgelopen jaar een opvallende prestatie hebben geleverd op het gebied van kunst of cultuur. De Zoetermeerse inwoners bepalen wie van de 5 genomineerden de winnaar wordt van 'het Bronzen Visdiefje'. Dit is de naam van het beeldje dat speciaal door de Zoetermeerse kunstenares Fieke Hordijk, voor de publieksprijs Kunst & Cultuur is vervaardigd. Naast 'het Bronzen Visdiefje' ontvangt de winnaar ook een geldprijs.

Tot en met 29 november 2011 kan men stemmen via het stemformulier, dat te verkrijgen is bij diverse openbare instellingen, zoals de bibliotheek en het stadhuis. Ook zal het formulier in het Streekblad en de Postiljon verschijnen. Daarnaast kan men ook kiezen voor stemming via het internet op www.zoetermeer.nl/publieksprijs. Onder alle inzenders wordt een leuk avondje uit in het Stadstheater (theaterbonnen) verloot. Een filmpje met informatie over de genomineerden is te vinden op de website van Floravontuur. De feestelijke bekendmaking van de winnaar, door wethouder Hans Haring, zal plaatsvinden op zondag 4 december in 1892 Eten & Drinken, Dorpsstraat 74-A.

Korte toelichting op de genomineerden:

Daniel van Goor
Al vele jaren is kunstenaar Daniel van Goor een inspiratiebron voor anderen. Zijn drijfveer is mensen uit alle lagen van de bevolking aan te zetten om met kunst bezig te zijn. De samenwerking die hij vanuit ParticipARTe organiseert, in zowel sociaal als creatief opzicht, is voor hem net zo belangrijk als het concrete, kunstzinnige resultaat. Dat hij zijn kunst daarbij ook nog eens milieubewust en duurzaam creëert, maakt hem al met al tot een unieke kunstenaar. Reden waarom hij dit jaar is genomineerd.

Masoud Gharibi
Kunstenaar Masoud Gharibi werd in Teheran in Iran geboren. In 1987 kwam hij als politiek vluchteling naar Nederland. Hij studeerde in 1992 af aan de Kunstacademie Minerva in Groningen. In december 2010 opende hij, samen met zijn partner Mona Mahdjoeb, galerie Het Vijfde Seizoen aan de Rokkeveenseweg in Zoetermeer. Na zijn eerste expositie met eigen werk, dat zijn inspiratie vindt in zijn Iraanse verleden, stimuleerde hij al diverse andere kunstenaars door ze de gelegenheid te bieden om hun werk te presenteren in zijn galerie.

Storytellers
Storytellers kwam in augustus van dit jaar met een zeer bijzonder initiatief: Een Spooktour door het Zoetermeerse Buytenpark. Uit onderzoek was gebleken dat op bepaalde plekken in het Buytenpark het waarschijnlijker is om spoken te zien dan op andere plaatsen. Het idee voor een spooktour was hiermee geboren. De tocht langs spookachtige en historische plekken vond plaats tijdens zonsondergang en vertelde onder meer over veenlijken en een verdwenen Spaans garnizoen uit de Tachtigjarige Oorlog. De zeven spooktours trokken ruim 200 bezoekers.

Job Bovelander
Job Bovelander begon zijn carrière op 10-jarige leeftijd met de rol van kleine Rudolf in de musical Elisabeth. Hierna volgde hij lessen bij het Nederlands Musical Ensemble en speelde hij kinderrollen in musicals als Sound of Music en Pietje Bell. Intussen is hij volwassen en heeft hij al diverse rollen gespeeld in televisieseries, films en musicals. Voor zijn rol in Volendam, de Musical is hij dit jaar onderscheiden met de Johnny Kraaijkamp Junior Wisselbokaal. Als blijk van waardering wordt hij door Zoetermeer, de stad waarin hij is opgegroeid, genomineerd voor zijn bijzondere prestaties.

Erasmus College
Het Erasmus College heeft in zijn 40-jarig bestaan veel geïnvesteerd in theater en muziek. Daarmee vervult de school een grote rol van betekenis voor de kunst en cultuur in Zoetermeer. Door de plaats die creativiteit inneemt binnen en buiten het onderwijsprogramma op het Erasmus College, worden leerlingen in het bijzonder geïnspireerd om bezig te zijn met muziek, musicals en toneel. De school heeft aan de basis gestaan van menig Zoetermeers cultureel talent zoals Céline Purcell en René van Kooten.