D66

dinsdag 15 november 2011

Verjaag de krimp met hervormingen

D66-Kamerlid Wouter Koolmees roept het kabinet op te beginnen met hervormingen nu de economische groei terugvalt. Dat zegt de sociaal-liberaal naar aanleiding van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Uur U is nu

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de Nederlandse economie voor het eerst sinds 2009 is gekrompen. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011 een krimp van 0,3 procent. Dit blijft achter op de verwachte groei die het kabinet voor deze periode had geraamd. Door de negatieve signalen wordt de kans groter dat Rutte en De Jager in maart met extra maatregelen moeten komen om het begrotingstekort niet door de gestelde (alarm)signaalwaarde uit het regeerakkoord te laten breken. Koolmees: "Economische hervormingen leiden tot groei. Dat kan door het aanpakken van de AOW-leeftijd, het ontslagrecht en de WW. Het visieloze snijden op de korte termijn verbetert de overheidsfinanciën niet op de lange termijn. Het CBS zet de seinen op oranje. Het Uur U is nu voor Rutte en De Jager."

Alleen steun bij hervormingen

Hervormen is noodzakelijk om kosten te besparen en de economische groei weer aan te wakkeren. Alleen wanneer het kabinet hervormt, kunnen ze bij D66 aankloppen. Koolmees: "De grens van het visieloze snijden is bereikt. Daarmee ook onze herhaalde waarschuwingen aan het kabinet. Terwijl er 7,7 miljard euro tot 2020 te besparen is als de AOW-leeftijd nu stapsgewijs wordt verhoogd."