Gemeente Beverwijk


Nieuws

Gemeenten ondertekenen convenant regionale milieusamenwerking

Ondertekening convenant RUD

Dit convenant voorziet in de oprichting van twee regionale uitvoeringsdiensten.

Negen gemeenten uit Zuid-Kennemerland en Waterland, alsmede de Milieudienst IJmond ondertekenden op donderdag 10 november 2011 een convenant. Dit convenant voorziet in de oprichting van twee regionale uitvoeringsdiensten (RUD). Eén voor de regio Zuid Kennemerland en één voor de regio Waterland. De regionale uitvoeringsdiensten krijgen de taak om de vergunningverlening en handhaving van complexere bedrijven (basistakenpakket milieu) aan te pakken.

De meer intensieve samenwerking vloeit voor uit de wens van de rijksoverheid om de milieukennis te concentreren. Hierdoor is een betere aanpak mogelijk en kunnen calamiteiten met verstrekkende gevolgen, zoals begin dit jaar bij het bedrijf Chemiepack te Moerdijk, beter worden voorkomen. De nieuwe diensten gaan samenwerken met andere RUD's. In onze regio geldt dat de samenwerking met de provincie en de gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer en Zaanstad met name voor het Noordzeekanaalgebied. Daarnaast krijgt de samenwerking met politie en justitie in de veiligheidsregio's Kennemerland en Zaanstreek/Waterland nog meer vorm.

Milieudienst IJmond wordt de thuisbasis van de twee uitvoeringsdiensten omdat de nieuwe milieusamenwerking aansluit bij de al bestaande praktijk. Daarom brengt de nieuwe samenwerking geen extra kosten met zich mee.
Milieudienst IJmond voert al sinds 1999 milieutaken uit voor de IJmondgemeenten Beverwijk, Heemskerk, Velsen en Uitgeest en op contractbasis ook voor de gemeenten Bloemendaal, Haarlemmerliede & Spaarnwoude en Zandvoort. Haarlem komt hier als nieuwe partner bij. Daarom is er voor Zuid-Kennemerland eerst een RUD in oprichting. In Waterland wordt voortgebouwd op de bestaande samenwerking tussen de gemeenten Landsmeer, Oostzaan, Waterland en Wormerland binnen de milieudienst Waterland. De formele start voor beide uitvoeringsdiensten is 1 januari 2012. Komend jaar zal blijken of andere gemeenten en de provincie zich aansluiten bij de twee nieuwe uitvoeringsdiensten.

Beverwijk, 15 november 2011