Nieuw-Vlaamse Alliantie




Burger betaalt akkoord nucleaire rente

klok 15 november 2011

"De nucleaire rente had de kosten voor hernieuwbare energie moeten dragen, maar nu is het de burger die de rekening betaalt!" Zo reageert Kamerlid Bert Wollants, de energiespecialist van de N-VA, op het akkoord over de nucleaire rente dat de onderhandelende partijen de voorbije nacht bereikt hebben. "Als we de centrales langer open houden, moet Electrabel langer betalen en is onze energiebevoorrading verzekerd. Niet beslissen over de verlenging van de kerncentrales is een gemiste kans!"

Het akkoord houdt in dat de nucleaire rente, het geld dat Electrabel moet betalen voor het langer openhouden van zijn kerncentrales, toeneemt van 250 naar 550 miljoen euro. Tegelijkertijd wordt Electrabel gedwongen een deel van de nucleaire productie op de markt te gooien en moet de federale energiewaakhond CREG een mechanisme uitdokteren waardoor de prijzen van elektriciteit kunnen worden geblokkeerd wanneer die sterker stijgen dan in de buurlanden.

Wollants ziet het helemaal anders. "De verhoging van de nucleaire rente is een goede zaak, maar de eenzijdige besteding een gemiste kans. Bovendien zou een koppeling aan de verlenging van de levensduur van de centrales de energiekosten voor burgers gedurende lange tijd kunnen beperken."

Wollants wil een nieuw globaal debat over kernenergie en weet perfect waar hij naartoe wil. "Verleng de levensduur van de centrales en neem intensieve maatregelen om de marktwerking te bevorderen. Bepaal de nucleaire rente op een realistische manier, zodat de kosten van de dominante speler vergelijkbaar worden met die van de anderen op de markt. Laat nieuwe centrales toe op onze markt en moedig ze aan. Alleen zo is de bevoorrading gegarandeerd en kunnen we onze markt openbreken en de dominante positie van Electrabel terugschroeven." Auteur(s): Bert Wollants, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be