Rijksoverheid

Inperking van de Remigratiewet

Nieuwsbericht | 15-11-2011

Voor een uitkering op grond van de Remigratiewet komen alleen personen van de eerste generatie in aanmerking. De aanvragers moeten minimaal één jaar uitkeringsgerechtigd zijn en minimaal acht jaar in Nederland wonen. Daarnaast gaat de leeftijdsgrens omhoog van 45 naar 55 jaar. Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft het voorstel tot wijziging van de Remigratiewet naar de Tweede Kamer gestuurd. Na de invoering van de gewijzigde wet kunnen aanvragen tot uiterlijk 1 januari 2025 worden ingediend. Daarmee wordt de Remigratiewet uitgefaseerd.

De Remigratiewet bestaat sinds 2000 en is voor mensen met een dringende wens tot terugkeer naar het land van herkomst omdat ze hier in een uitzichtloze uitkeringsafhankelijke situatie zitten (langdurig werkloos, arbeidsongeschikt, bijstand).

De doelgroep wordt met het wetsvoorstel tot wijziging beperkt tot de eerste generatie van arbeidsmigranten, asielgerechtigden en personen uit landen waarmee Nederland een bijzondere historische band heeft en die naar Nederland zijn geïmmigreerd voor de inwerkingtreding van deze wetswijziging. Zij hebben meer binding met het land van herkomst dan de tweede generatie die in Nederland is opgegroeid.

De verhoging van de leeftijdsgrens van 45 naar 55 jaar volgt uit het kabinetsbeleid dat is gericht op behoud van capaciteit voor de arbeidsmarkt. Re-integratie wordt moeilijker voor iemand vanaf 55 jaar die langer dan één jaar werkloos is. Ook vervalt de tegemoetkoming voor de reis- en verhuiskosten naar het land van bestemming, omdat het een éénmalig bedrag is waarvoor mensen zelf kunnen sparen.

Vooruitlopend op de wetswijziging is de doelgroep aangepast naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State. Als gevolg daarvan komen Chinezen niet meer in aanmerking. De doelgroepen zijn aangewezen op basis van wervingsovereenkomsten (gastarbeiders), historische banden of asielstatus. Bestaande uitkeringen worden voortgezet.

De geplande datum van inwerkingtreding van de gewijzigde wet is naar verwachting in de loop van 2012.