Rijksgebouwendienst


MozaÏekvloer terug in Rijksmuseum

maandag, 14 november 2011

In de voorhal van het Rijksmuseum ligt sinds kort weer een prachtige mozaïekvloer. De vloer is gereconstrueerd naar het oorspronkelijke ontwerp van architect Pierre Cuypers. Daarmee is de verbouwing in opdracht van de Rijksgebouwendienst weer een stap verder gebracht. Terazzovloer naar Cuypers

Foto: Arie de Leeuw

Volgens de toelichting van directeur collecties Taco Dibbits bij de presentatie van de vloer op 14 november aan de pers werd de oorspronkelijke terazzovloer in de jaren '90 uit de voorhal gesloopt. Hij was kapot, de vloer was verzakt en er zaten scheuren in. Sinds de jaren '20 was de vloer al bedekt met een linoleumlaag, omdat de toenmalige directeur hem veel te druk vond. `Een kwestie van smaak', volgens architectuurhoistorica Carien de Boer-van Hoogevest.

De 450 vierkante meter grote vloer is gemaakt onder leiding van deze architectuurhistorica, die alle schetsen van Cuypers en informatie over dit werk boven tafel wist te krijgen. Daardoor is 99% van de vloer gebaseerd op het ontwerp van Cuypers zelf, aldus De Boer-van Hoogevest. Voor het leggen van de vloer is een bedrijf uit Italië ingeschakeld, dat onderdelen van de vloer in Italië prefabriceerde.

Ook de wanden van de voorhal worden teruggebracht in de oorspronkelijke stijl. De wanddecoratie is terug van weggeweest en ook de doeken van de Oostenrijkse kunstschilder Georg Sturm keren terug in de voorhal. De restauratie daarvan was in handen van Stichting Restauratie Atelier Limburg.

* Meer informatie over de verbouwing in opdracht van de Rijksgebouwendienst en de planning

* Bekijk de film over de reconstructie van de vloer
* Bekijk beelden van de verbouwing op de website van het Rijksmuseum
---