Universiteit voor Humanistiek


`Geestelijke verzorging bij Defensie is geen luxe maar noodzaak'

Tijdens het debat in de Tweede Kamer over de nieuwe Veteranenwet sprak initiatiefneemster en PvdA kamerlid Angelien Eijsink haar waardering uit voor het werk van geestelijk verzorgers bij Defensie. Humanistisch raadsman Erwin Kamp is blij met de steun, zo schrijft hij in een blog op Human.

De Tweede Kamer heeft onlangs unaniem een wet aangenomen die de nazorg voor veteranen in het leger beter regelt. Tijdens het debat werd het belang van het werk van geestelijk verzorgers onderstreept. Erwin Kamp, humanistisch raadsman bij Defensie, is blij dat de politiek de meerwaarde van geestelijke verzorging voor het voetlicht brengt.

Hij schrijft er een blog over op Human: "Geestelijke verzorgers staan vanuit de aard van hun werk meestal niet vooraan. Zij opereren vaak achter de schermen. Deze bescheiden opstelling siert hen. Het beroep van geestelijk verzorger is een dienend beroep gericht op de ondersteuning van mensen met levens- en bestaansvragen. 'Trage vragen', zoals Harry Kunneman dat zo mooi zegt.

Het werk concentreert zich rond zingeving, moraliteit en humanisering. Vanuit hun nuldelijns aanwezigheid en het delen van het levensverhaal, staan geestelijk verzorgers dichtbij mensen. Vertrouwen is hierbij een sleutelwoord. Het achter de schermen werken heeft ook een keerzijde. Voor sommige mensen is niet altijd duidelijk wat de meerwaarde van geestelijk verzorgers is, vooral niet bij beleidsmakers."

Angelien Eijsink: "Geestelijk verzorgers zijn onafhankelijke buddies binnen Defensie. Zij zijn geen luxe, maar een noodzaak... De geestelijk verzorger heeft geen dossier waar hij op let, maar die heeft de menselijke maat.... Hun rol is van groot belang. "

Entree UvH

Persvoorlichting:

Yvette Nelen
030-2390167

y.nelen@uvh.nl