GroenLinks kortetermijnspeculatie Grote tekst

Europees Parlement verbiedt kortetermijnspeculatie

Dinsdag 15 november 2011, 12:23u - Bas Eickhout

STRAATSBURG, 15 november - Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een verbod op het speculeren met ongedekte verzekeringen op staatsobligaties (naked credit default swaps). De handel in deze financiële producten heeft de schuldencrisis van eurolanden verergerd. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden dat er een einde komt aan deze schadelijke vorm van speculatie.

Met credit default swaps (CDS) kunnen obligatiehouders zich indekken tegen het risico op wanbetaling van de tegenpartij. Maar dergelijke verzekeringen worden ook verhandeld door partijen zonder dat zij de betreffende staatsobligaties zelf bezitten. Wanneer twijfel ontstaat over de kredietwaardigheid van een land, stijgt de waarde van een CDS. Bezitters van deze ongedekte CDS zijn dus gebaat bij wantrouwen.

"Speculatieve handel heeft de schuldencrisis van eurolanden verergerd. Het is volledig terecht dat deze financiële producten in de ban gedaan worden. Ze dienen geen ander doel dan korte termijn speculatie en vergroten daarmee de onzekerheid in financieel instabiele tijden.", aldus Eickhout.

Het Europees Parlement ging ook akkoord met het inperken van "naked short selling": het verkopen van effecten die je nog niet bezit, maar op een later moment aan de koper levert in de veronderstelling dat de koers ervan zal dalen. De verkoper moet voortaan voor het einde van een handelsdag aantonen dat hij 'redelijkerwijze' in staat is de te verkopen effecten ook daadwerkelijk kan leveren. Eickhout had daar liever een hardere garantie gezien, maar daar gingen de ministers van financiën niet mee akkoord. Eickhout ziet in de wetgeving echter een belangrijke verbetering ten opzichte van de huidige situatie:

"Met deze inperkingen van riskante financiële producten worden lessen getrokken uit de financiële crisis. Partijen die willen speculeren moeten de volledige risico's daarvan zelf dragen. Praktijken die de stabiliteit van het financiële systeem en van de overheidsfinanciën in gevaar brengen gaan terecht in de ban."