Openbaar Ministerie

Twee aanhoudingen voor overtreden milieuwetgeving bij raffinaderij

15 november 2011 - Functioneel Parket

Het Interregionaal Milieuteam (IMT) van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland heeft vandaag in samenwerking met de VROM-IOD en het Regionaal Milieuteam van de Regiopolitie IJsselland twee (voormalig) leidinggevenden van een raffinaderij in de provincie Groningen aangehouden. De aanhoudingen vonden plaats in een strafrechtelijk onderzoek van het Functioneel Parket naar het niet naleven van de milieuwetgeving door het bedrijf. Het vermoeden is dat de twee aangehouden mannen leiding hebben gegeven aan de overtredingen van de milieuregels.

De raffinaderij heeft een vergunning om oliehoudende afvalstromen te bewerken tot bruikbare oliën. Op basis van het strafrechtelijk onderzoek is de verdenking ontstaan dat het bedrijf in strijd met de vergunning (gevaarlijke) chemische stoffen ontving en die illegaal vermengde met olie en brandstoffen. Het gaat om afvalstoffen met vergiftigende, bijtende en sterk stinkende eigenschappen. Begeleidende documenten zijn vermoedelijk vervalst om toezichthouders te misleiden.

Verdachten

Een 58-jarige verdachte was tot en met juli 2011 directeur van de raffinaderij. Hij was daarnaast ook directeur bij bedrijven die chemische stoffen in strijd met de vergunning leverden aan de raffinaderij. De 52-jarige verdachte is hoofd van het laboratorium bij de raffinaderij. De verdenking is dat de verdachten kennis hadden van de strafbare feiten, er opdracht toe gaven of in een positie waren dat zij de strafbare feiten hadden kunnen stoppen, maar dit hebben zij niet gedaan.

Afvalstoffen

Afvalstoffen moeten verantwoord verwerkt worden. Het ongecontroleerd verspreiden van chemische afvalstoffen kan leiden tot schadelijke gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid. Ook kan het bijmengen van brandstoffen met chemische afvalstoffen zorgen voor motorproblemen op bijvoorbeeld schepen of in energiecentrales. Met het niet naleven van de regels zijn grote winsten te behalen en dit leidt tot concurrentievervalsing. Bedrijven die grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen aanwezig hebben, vallen onder het Besluit risico's zware ongevallen (BRZO) en hebben extra zware verplichtingen ten aanzien van veiligheid en milieu. Een klein verzuim kan grote consequenties hebben. Wanneer bedrijven en personen met opzet in strijd handelen met de milieuvergunning en met de voorschriften van het Besluit risico's zware ongevallen kan dat tot ernstige incidenten leiden, de veiligheid in gevaar brengen en de omgeving ernstige schade berokkenen. Dat zijn redenen waarom politie en het OM dit soort zaken aanpakken.

Het onderzoek is begin 2009 door het IMT opgestart in samenwerking met het Regionaal Milieuteam (RMT) Groningen, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) en de VROM-IOD. Het onderzoek richt zich op strafbare feiten in de periode van januari 2006 tot en met april 2011.