Openbaar Ministerie

OM vraagt in hoger beroep vrijspraak voor dragen T-shirts met tekst "1312"

15 november 2011 - Ressortsparket Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep vrijspraak gevraagd voor drie Ajax-supporters die op 18 april 2010 T-shirts droegen met de tekst "1312". Het getal staat voor de letters "ACAB, wat "all cops are bastards" betekent.

De Rechtbank Amsterdam veroordeelde de verdachten eerder tot een geldboete van EUR330 inzake eenvoudige belediging van een ambtenaar in functie. Deze veroordeling was conform de eis van de officier van justitie. De verdachten stelden hoger beroep in tegen de beslissing van de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie komt in hoger beroep tot een andere zienswijze dan in eerste aanleg. Uit recente uitspraken, onder andere van de Hoge Raad, blijkt dat betrokkenen alleen schuldig bevonden kunnen worden als zij op de pleegdatum wetenschap hadden van de betekenis van de afkorting of dat zij deze betekenis makkelijk uit toegankelijke bronnen hadden kunnen achterhalen.

Ten tijde van het plegen van het strafbare feit was de betekenis van het getal "1312", niet algemeen bekend. Publicaties op internet over de betekenis van de opdruk van de T-shirts dateren van ná de pleegdatum. De verdachten hebben zelf aangeven niet op de hoogte te zijn geweest van de achterliggende betekenis van het getal. Dit betekent dat in de visie van het OM niet bewezen kan worden dat de verdachten op 18 april 2010 op de hoogte waren van de betekenis van de tekst die op hun kleding stond. Het OM heeft daarom in de drie zaken vrijspraak gevraagd.

De gevorderde vrijspraak in deze zaak betekent niet dat het Openbaar Ministerie in de toekomst dragers van kleding met dergelijke opdrukken niet zal vervolgen. Gezien alle publiciteit rondom de betekenis van "1312" en "ACAB" mag aangenomen worden dat de betekenis van de afkorting inmiddels algemeen bekend is. Het OM verwacht dan ook dat in de toekomst vergelijkbare feiten succesvol vervolgd kunnen worden.

Het Gerechtshof Amsterdam deed direct na de zitting uitspraak. De drie verdachten werden conform de eis van het OM vrijgesproken van het tenlastegelegde feit.