Schoonmaakbranche breekt met traditionele CAO-onderhandelingen

Persbericht van OSB

OSB via dialoog crisis te lijf

's-Hertogenbosch, 15 november 2011. Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) breekt met de traditionele manier waarop CAO-onderhandelingen worden benaderd. In lijn met de eerdere totstandkoming van de Gedragscode Schoonmaakbranche wil OSB dat samen met de vakbonden wordt gekeken hoe de branche door deze zware economische tijden komt. Het uitgangspunt bij de aankomende CAO-onderhandelingen is dan ook om samen aan een sterke en aantrekkelijke schoonmaakbranche te bouwen. Een branche die gebaat is bij goede verhoudingen tussen de ondernemingen en haar medewerkers. In lijn met deze overtuiging is dan ook geen traditionele aanbiedingsbrief ingediend bij de vakbonden met de voorstellen voor een nieuwe CAO. OSB wil eerst met de vakbonden om de tafel om te praten over welke uitdagingen er zijn en hoe die uitdagingen met elkaar kunnen worden aangegaan.

De realiteit
In lijn met de algemene economische verwachting moet de schoonmaakbranche zich ook klaar maken voor zwaar weer. De economische dip heeft een direct effect op de branche, de politieke bezuinigingen werken hard door voor de bedrijven en voor haar medewerkers, de markt krimpt en er komt mogelijk een tekort op de arbeidsmarkt voor goed geschoolde schoonmakers. Kortom, elke euro die de bedrijven beschikbaar willen stellen moet zo goed mogelijk worden ingezet om ook in zwaar weer voor iedereen aan een sterke en aantrekkelijke branche te bouwen.

Met elkaar en niet tegen elkaar
Traditioneel worden CAO-onderhandelingen gekenmerkt door strijd en actie. OSB wil graag actie maar dan mét elkaar in plaats van tégen elkaar. Dit is de enige manier om samen de branche te helpen door deze zware tijden heen te komen. Dit is in lijn met de ervaringen en de manier waarop de Gedragscode Schoonmaakbranche tot stand is gekomen. Met alle betrokken partijen komen tot afspraken, die uiteindelijk de branche als geheel ten goede komen en in de eerste plaats voor schoonmakers zelf. De schoonmakers zijn immers belangrijk voor de sector.

OSB voorzitter Hans Simons: "De huidige realiteit van de economische crisis, krimpende markt en overheidsbezuinigingen vragen een andere aanpak bij CAO-onderhandelingen. Met de Gedragscode Schoonmaakbranche leren we iedere dag weer hoe je ook op een andere en veel effectievere manier samen kunt komen tot oplossingen waardoor we door de huidige crisis heen komen en ook morgen kunnen zorgen dat onze schoonmakers werk houden in een sterke en aantrekkelijke branche."

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.osb.nl
Bijlage:
* 20111115 pb breken traditie defdocx




Razende Robot Reporter