Groen!

550 miljoen nucleaire taks is absoluut onvoldoende

door Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 15 november 2011 in "Klimaat en energie"

Maandagavond 14 november bereikten de zes onderhandelende partijen een akkoord over de nucleaire rente. Ze strandden op een bedrag van 550 miljoen euro.âHiermee laten de onderhandelaars een geschenk aan de producenten van nucleaire energie van maar liefst 650 miljoen euro,â betreurt Kamerlid Kristof Calvo. Groen! en Ecolo hebben verleden week een voorstel ingediend om de nucleaire sector een bijdrage te laten betalen van 1,2 miljard euro zoals de energieregulator CREG vooropstelt.

"550 miljoen is nog niet eens de helft van het bedrag dat de energieregulator CREG heeft voorgesteld als bijdrage van de nucleaire sector." Calvo begrijpt niet waarom de onderhandelaars niet meer een vuist durven maken tegenover Electrabel: "Electrabel is een quasi-monopolist op energievlak en in handen van het Franse Suez. De macht van de nucleaire sector doorbreken ten voordele van hernieuwbare energie en energiebesparingen zouden ons land meer middelen en welvaart opleveren en tegelijk jobs creëren."

Groen! en Ecolo hebben verleden week samen een voorstel ingediend om de nucleaire sector een bijdrage te laten betalen van 1,2 miljard euro. Daarmee ligt het voorstel van de groenen in het verlengde van het voorstel van de experten van de energieregulator CREG. "1,2 miljard euro is een correct bedrag dat past in de filosofie waarbij "zij die het meeste kunnen, ook het meeste moeten bijdragen".

Door de lat te leggen op 550 miljoen euro in plaats van 1,2 miljard euro laten de onderhandelaars veel middelen schieten. Groen! en Ecolo stelden voor om de extra middelen in te zetten voor de ontplooiing van hernieuwbare energie en meer energiebesparingen. "Dat zijn investeringen die de mensen een driedubbele winst opleveren: een veiligere energieopwekking, lokale jobs die blijven en meer energie-onafhankelijkheid.

IFRAME:
//www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fgroen.be%2Factual iteit%2FNieuwsflash--miljoen-nucleaire-taks-is-absoluut-onvoldoende_241 9.aspx&send=false&layout=standard&width=450&show_faces=true&action=reco mmend&colorscheme=light&font&height=80&appId=276556572364194

Contact: Kristof Calvo -