Gemeente Veenendaal


Gemeente gaat voor duurzame mobiliteit

Op 8 november namen wethouder Marco Verloop en Gerrit van de Pol, directeur van Profile Tyrecenter ABI, het eerste openbare oplaadpunt voor elektrisch vervoer in Veenendaal officieel in gebruik.

De wethouder is zeer enthousiast over dit initiatief, helemaal na een proefrit. Hij gaf aan dat de gemeente zelf onderzoekt waar ze oplaadpunten kan plaatsen. âDe gemeente wil graag deze (landelijke) ontwikkeling ondersteunen door âgratisâ laadpalen te plaatsen in de publieke ruimteâ.

Stimuleren milieuvriendelijk autorijden
De afgelopen periode heeft de gemeente Veenendaal ervoor gekozen om vooral ârijden op aardgasâ te stimuleren. De ontwikkelingen op het gebied van elektrisch vervoer gaan de laatste tijd snel en zijn zo veelbelovend, dat de gemeente elektrisch vervoer ook gaat stimuleren. Het elektrisch vervoer sluit immers goed aan bij diverse ambities van de gemeente Veenendaal, zoals minder geluidsoverlast, afname van CO2-emissie en verbetering van de luchtkwaliteit. Uit onderzoek blijkt dat autorijden op groengas of elektriciteit op dit moment het meest milieuvriendelijk is (Bron: Milieucentraal). Daarbij is de uitstoot van CO2, NOx, fijnstof van de verschillende brandstoffen vergeleken.

Laadpunten in Veenendaal
Stichting e-laad wil de gemeente vanaf februari 2012 zes gratis oplaadpalen aanbieden in de openbare ruimte aan de inwoners van Veenendaal. Inwoners kunnen gratis gebruikmaken van de laadpunten. De laadpunten komen indien mogelijk op de volgende locaties: winkelcentrum Scheepjeshof, Veenendaal-oost, winkelcentrum Ellekoot, Station Centrum, Paddestoelenlaan en winkelcentrum Ronde Erf. Naast deze locaties komen er in 2013 in de garage van Tricotage ook laadpunten voor het opladen van autoâs en voorzieningen voor het opladen van elektrische fietsen.

Veel gemeenten zijn nu bezig met het plaatsen van e-laadpunten. Een landelijke dekking van oplaadpunten voor elektrische auto's is hiermee een stap dichterbij.