KNHS

Belangrijke FEI besluiten tijdens General Assemblee 15 november 2011
Een sprong op de sloot

RIO DE JANEIRO (KNHS) - Tijdens de General Assemblee van de FEI, de overkoepelende ruitersportorganisatie, waar Adelinde Cornelissen werd uitgeroepen tot Best Athlete, werden ook een aantal besluiten genomen. Hieronder een kleine greep uit de lijst met onderwerpen die voor ons land van belang zijn.

Nederlandse Antillen niet langer lid van FEI

De FEI heeft besloten het voorstel van het IOC, om de erkenning van het Nationaal Olympisch Committee van de Nederlandse Antillen in te trekken, over te nemen. Dit gelet op formele ontbinding van de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 en de nieuwe constitutionele structuur binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Atleten van de Nederlandse Antillen die aan de kwalificatie eisen voor de Olympische Spelen van Londen in 2012 hebben voldaan kunnen als onafhankelijke atleten deelnemen onder de Olympische vlag en onder verantwoordelijkheid van een tijdelijke administratieve structuur, welke is opgezet door het NOC van de Nederlandse Antillen. Daarnaast komen de atleten van de voormalige Nederlandse Antillen onder de verantwoordelijkheid te vallen van de KNHS.

Doping op Olympische Spelen

De leiding van het IOC maakte aan de FEI duidelijk dat indien een lid van het dressuur- of eventingteam tijdens de Olympische Spelen wordt gediskwalificeerd als gevolg van een anti doping overtreding, het gehele team wordt gediskwalificeerd en van verdere deelname wordt uitgesloten. In de springsport behouden de teamleden die deze overtreding niet hebben begaan hun score ten behoeve van de individuele plaatsing.

Wijziging in beoordeling fout op sloot

Het zal niet langer als een fout worden aangerekend wanneer op de band die het einde van de sloot in een springparcours markeert enkel en alleen de afdruk van de vetlok of de peesbeschermer zichtbaar is. Er zijn daarnaast technische specificaties vastgesteld, waaraan een sloot vanaf 2013 dient te voldoen. Voldoet de sloot niet aan deze specificaties dan dient over de sloot een verticale hindernis te worden gebouwd.

CSI5* en CSIO Top Level wedstrijden mogen in 2012 samenvallen

Gelet op de exceptionele congestie van wedstrijden in 2012, mede veroorzaakt door de Olympische Spelen, is de regel dat er geen CSI5* evenementen mogen samen vallen met CSIO Top Level evenementen voor 2012 niet van kracht.

Veiligheidshoofddeksel verplicht met ingang van 1 januari 2013

De medische commissie van de FEI heeft het voorstel gedaan om het gebruik van goed bevestigde veiligheidshoofddeksels verplicht te stellen wanneer men op het wedstrijdterrein bezig is met het rijden van paarden. Dit voorstel is aangenomen. Op verzoek van de Amerikaanse Hippische Sportfederatie is besloten de invoering van deze regel met een jaar uit te stellen, om op die manier de Amerikanen in de gelegenheid te stellen eerst een uitgebreid educatief programma uit te voeren. Daardoor wordt deze regel van kracht op 1 januari 2013.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Foto: www.melissen.net