Nederlandse Taalunie

Taal in Bedrijf spiegelt zich aan Watson

Den Haag, 15 november 2011

Wat kunnen computers vandaag met taal en wat zullen ze in de nabije toekomst kunnen? Kan taaltechnologie de ware identiteit van een chatter achterhalen? En uit de constante stroom aan informatie precies die berichten vissen, die een bedrijf of onderzoeker interesseren? Wie wil weten in hoeverre dit mogelijk is voor het Nederlands, moet naar Taal in Bedrijf 2011, een beurs voor specialisten, maar ook voor gebruikers van taal- en spraaktechnologie.

Een van de hoogtepunten van de beurs wordt wellicht de lezing van Branimir Boguraev, ontwikkelaar van Watson, de supercomputer die de populaire quiz Jeopardy! won. Ook Yuri van Geest, specialist in singulariteit en de creatieve sector, geeft een referaat. Daarnaast zijn er sessies rondom specifieke thema's, onder meer klantendiensten, zorg, overheid, onderwijs en sociale media. Ten slotte is er de hele middag een bedrijvenmarkt, waar vele organisaties hun toepassingen op het gebied van taal- en spraaktechnologie presenteren.

Deze editie van Taal in Bedrijf besteedt speciale aandacht aan de afsluiting van STEVIN, het Vlaams-Nederlandse programma voor onderzoek en stimulering van Nederlandstalige taal- en spraaktechnologie, dat gecoördineerd werd door de Nederlandse Taalunie.

Taal in Bedrijf 2011 vindt plaats op dinsdag 29 november 2011 in Congres- en concertgebouw De Doelen in Rotterdam. Toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht. Dat kan tot 18 november via www.taalinbedrijf2011.org.

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunieversum.org.

---

Meer inlichtingen bij Ludo Permentier, via e-mail: info@taalunie.org, telefoon: + 31 70 346 95 48.

Journalisten kunnen een uitnodiging krijgen en kunnen in contact worden gebracht met sprekers. Neem daarvoor even contact op met Folkert de Vriend: info@taalunie.org.