Gemeente Overbetuwe


Beheerstichting(en) op sportpark De Pas

Als gemeente ondersteunen wij een initiatief van voetbalvereniging Spero en hockeyvereniging HCOB uit Elst om een stichting op te zetten die het beheer van het sportcomplex gaat uitvoeren. Dit initiatief komt voort uit een raadsinitiatief van D66 eerder dit jaar. Een beheerstichting maakt het mogelijk beheer en exploitatie van de sportaccommodaties goedkoper en efficiënter uit te voeren, onder andere doordat er btw-voordelen zijn te behalen. Dit levert financieel voordeel op voor zowel de verenigingen als de gemeente.

Gezamenlijke inspanning
Spero en HCOB werken zelf een plan uit voor het vormen van een beheerstichting. Zij zullen onderzoeken of zij ieder apart of gezamenlijk een stichting zullen oprichten. Het college van B&W heeft besloten hieraan mee te werken door de notariskosten te betalen en het noodzakelijke overleg met de belastinginspecteur te voeren.

Pilot
Op dit moment worden in de gemeente alle buitensportaccommodaties door de verenigingen zelf beheerd. De gemeente verzorgt de aanleg en het groot onderhoud van de velden. De verdeling van deze taken zal veranderen als een beheerstichting de accommodaties gaat beheren en exploiteren. Om te bekijken of een beheerstichting voor buitensportaccommodaties inderdaad de verwachte voordelen oplevert, wordt dit project als pilot uitgevoerd op sportpark De Pas. Na een jaar wordt de pilot geëvalueerd. Als de resultaten positief zijn, kijkt de gemeente hoe andere buitensportverenigingen bij dit initiatief kunnen aansluiten.