Gemeente Stede Broec

Gezocht: vertellers èn schrijvers voor Levensboeken

15-11-2011 Vertel of schrijf mee aan 'Levensboeken' van de Vrijwilligerscentrale West-Friesland.
Niets fijner dan het ophalen van herinneringen. In een mum van tijd beleeft u weer dat moment uit uw kindertijd, u loopt door de buurt waarin u vroeger woonde. Daarom is het zo leuk om mee te doen met `Levensboeken' van de Vrijwilligerscentrale West-Friesland. Hierbij vertellen mensen hun levensverhaal aan vrijwilligers. Het verhaal wordt opgeschreven en compleet met foto's in boekvorm gedrukt. Het resultaat is een fantastisch levensboek voor de verteller zelf, zijn/haar (klein)kinderen en andere geïnteresseerden. En de schrijver heeft een boek geschreven met een gegarandeerd lezerspubliek.

Voorbereiding

De schrijvers krijgen van de Vrijwilligerscentrale Westfriesland uitgebreide uitleg en instructies zodat zij goed voorbereid aan het schrijven kunnen beginnen. Ook organiseert de Vrijwilligerscentrale gedurende het project bijeenkomsten voor de schrijvers zodat zij ervaringen en tips kunnen uitwisselen en kennis kunnen opdoen.

Ieders leven is boeiend

Het is een misverstand dat het alleen interessant is om over een heel avontuurlijk leven een boek te schrijven. Juist de kleine herkenbare verhalen zijn de moeite waard om niet vergeten te worden. Het gaat er bij Levensboeken ook niet om dat echt alles uit het leven in het boek komt te staan. Op sommige onderwerpen zal diep ingegaan worden, terwijl andere zaken worden weggelaten. In ieder geval worden er op een ontspannen en gezellige manier herinneringen opgehaald, waarbij ook de fotoalbums weer eens uit de kast gehaald worden.

Ook scholieren doen mee

Bijzonder in West-Friesland is dat het Levensboekenproject voor een deel samen met een scholier, een Maatschappelijke stagiair, kan worden gedaan. Deze stagiair doet voor school ongeveer dertig uur vrijwilligerswerk. Hij/zij kan een specifiek onderdeel van het levensboek uitwerken, bijvoorbeeld hobby's of de buurt waar iemand heeft gewoond. Zij kunnen de schrijvers interviewen en specifieke achtergronden van het levensverhaal achterhalen bijvoorbeeld bij het Westfries archief. Zo neemt de jeugd kennis van de (regionale) geschiedenis. Verhalen uit de eerste hand maken altijd grote indruk!

Aanmelden vanaf 15 november 2011

De schrijvers en vertellers starten in februari 2012. Omdat de Vrijwilligerscentrale subsidie van het Oranjefonds heeft gekregen en gesponsord wordt door de Woonschakel kunt u gratis meedoen met het project. Ook het levensboek wordt gratis gedrukt. Kent u of bent u iemand die mee wil doen dan kunt u zich aanmelden bij de Vrijwilligerscentrale Westfriesland, telnr: 0229-216499 of bij projectleider Marlies Vos. Samen houden we de geschiedenis levend! 15-11-2011