Klanten positiever over zorgverzekeraars

Persbericht van Verbond Van Verzekeraars

Klanten zijn dit jaar in het algemeen iets positiever over de dienstverlening door zorgverzekeraars dan in 2010. De waardering als rapportcijfer uitgedrukt steeg van 7,62 naar 7,74. Ruim tachtig procent van de verzekerden voelde zich klantvriendelijk behandeld en was tevreden over de wijze waarop zijn verzekeraar zijn declaratie heeft afgehandeld. Wel geven consumenten aan dat zij niet altijd goed op de hoogte zijn gehouden over de voortgang van een declaratie.

Dat blijkt uit het jaarlijks klanttevredenheidsonderzoek (KTO) bij in totaal 16 Nederlandse ziektekostenverzekeraars door het onderzoeksbureau GfK, in opdracht van het Verbond van Verzekeraars. Het tweede KTO-zorg, waaraan ruim 9000 consumenten hebben meegedaan, laat volgens algemeen directeur Richard Weurding zien dat de inspanningen van zorgverzekeraars om hun dienstverlening verder te verbeteren, vruchten afwerpen. "Deze jaarlijkse onderzoeken houden verzekeraars scherp: iedereen wil natuurlijk het beste scoren. Waar ik met name blij mee ben, zijn de positieve resultaten als het gaat om direct contact met de klant via de telefoon of per mail of brief."

Uit het zorg-onderzoek blijkt dat 87 procent van de verzekerden de brieven van hun zorgverzekeraar begrijpelijk vindt. Overigens is het aandeel dat zegt deze brieven zorgvuldig te lezen lager, namelijk 77 procent. Ook over het telefonische contact zijn consumenten positief: 83 procent stelt snel iemand aan de lijn te krijgen, 80 procent voelt zich gewaardeerd als klant. De noodzaak om een vast contactpersoon te hebben is voor de klanten niet erg hoog: 28 procent zou graag weer door dezelfde persoon geholpen willen worden.

De bezuinigingen op het basispakket hadden in 2011 nog maar beperkte gevolgen voor het vergoedingensysteem. Zo ging de pil voor vrouwen boven de 21 jaar uit het basispakket en wordt de rollator en andere loophulpmiddelen niet meer vergoed. Het verplicht eigen risico werd verhoogd van 165 naar 170 euro. Deze wettelijke beperking van de dekking had ogenschijnlijk weinig effect op het oordeel van verzekerden over de afhandeling van declaraties. De uitkomst van een declaratie vond 75 procent van de consumenten bevredigend. Achtenzestig procent was tevreden over de hoogte van de uitkering. Wel geeft slechts 56 procent aan goed op de hoogte te zijn gehouden door de verzekeraar over de afhandeling van een declaratie. Desondanks is 85 procent van de consumenten tevreden over de wijze waarop de verzekeraar zijn declaratie heeft afgehandeld.
De resultaten per verzekeraar lopen op sommige onderdelen fors uiteen, hoewel geen van de zorgverzekeraars een onvoldoende scoort qua kanttevredenheid. De rapportcijfers variëren tussen een ruime voldoende (7,4) en een zeer goede beoordeling (8,4)




Razende Robot Reporter