Openbaar Ministerie

Eis OM: acht jaar cel voor drie overvallen op bejaarde vrouwen

15 november 2011 - Parket Lelystad

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Lelystad acht jaar gevangenisstraf geëist tegen twee 18-jarige jongens uit Almere. Zij hebben in mei 2011 drie bejaarde vrouwen met geweld overvallen in hun woning.

Tegen een 16-jarige jongen is 12 maanden jeugddetentie geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan een van de overvallen. Hij heeft op de uitkijk gestaan en buitgemaakte sieraden in zijn woning bewaard.
In twee van de drie gevallen beroofden de verdachten de vrouwen van kostbare sieraden.

De officier van justitie rekende het de verdachten zwaar aan dat ze drie keer een ouder, kwetsbaar slachtoffer kozen om te overvallen. Een vrouw was 80 jaar en twee vrouwen 89 jaar oud. Zij vond het `bijzonder laf.'
De verdachten drongen de woningen van de vrouwen binnen en duwden ze met geweld op de grond. Daarna hebben ze de vrouwen geschopt en bedreigd. Zij dreigden een van de vrouwen zelfs haar vinger af te snijden als ze de trouwring van haar overleden echtgenoot niet afstond.

De slachtoffers liepen niet alleen lichamelijk letsel op bij de overvallen, maar ook de psychische gevolgen zijn groot. Twee van de drie slachtoffers zijn binnen enkele maanden na de overval verhuisd naar een verzorgingstehuis, terwijl zij daarvoor nog zelfstandig woonden.