CDA


EP verbiedt risicovol speculeren op staatsobligaties dinsdag 15 november 2011

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een Europees verbod op riskante handel in credit default swaps. Beleggers die zich verzekeren tegen een faillissement van een lidstaat moeten voortaan de bijbehorende staatsobligaties daadwerkelijk in handen hebben. CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool: "Schadelijk speculeren op een koersdaling van bijvoorbeeld Griekse staatsobligaties zonder dat beleggers zelf direct risico lopen behoort hiermee tot het verleden."

Naast het verbod komt ook het speculeren op een koersdaling van aandelen en staatsobligaties onder streng toezicht te staan. Corien Wortmann-Kool: "Onze financiële markten zijn nauw met elkaar verbonden en een lappendeken van nationale regelgeving heeft niet gewerkt. Juist om die reden is een Europese aanpak voor ingewikkelde financiële producten hard nodig. De Europese toezichthouder op de financiële markten (ESMA) krijgt meer informatie over de handelsstromen en kan direct ingrijpen wanneer het mis dreigt te gaan."

De nieuwe regels voor shortselling zijn het resultaat van maandenlange onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de lidstaten. Wortmann-Kool: "Landen als Nederland hadden bezwaren bij het verbod omdat zij bang zijn dat de uitgifte van hun staatsobligaties duurder wordt. Dit bezwaar is gelukkig ondervangen. Nationale toezichthouders kunnen om een tijdelijke uitzondering vragen als ze aan kunnen tonen dat de kosten daadwerkelijk stijgen. De voorstellen zijn wat dat betreft gebalanceerd, maar ik ben wel kritisch op het feit dat het oordeel van ESMA niet bindend is als het gaat om een tijdelijke uitzondering."