GroenLinks


Kabinet jaagt huurders onzekere koopmarkt op

GroenLinks wil bij de begrotingsbehandeling volkshuisvesting de positie van de huurder flink verbeteren. Het woonbeleid van het kabinet maakt van huren een tweederangs manier van wonen. Doordat het kabinet, ondanks alle waarschuwingen, niet hervormt, wordt de sociale verhuur minder flexibel en steeds ontoegankelijker. Dit kabinet plaatst huisbezitters boven huurders, volgens Tweede Kamerlid Linda Voortman. Voortman wil de huurprijzen beteugelen en genoeg huurhuizen voor lage en middeninkomens behouden. Dat kan alleen door op de gehele woningmarkt te hervormen, dus ook op de koopmarkt.

Voortman: "Ik vind het belangrijk dat mensen in een prettig huis kunnen wonen en daarin vrij zijn om te kiezen. Dus moet huren net zo aantrekkelijk zijn als kopen. Door het bizarre taboe op de hypotheekrenteaftrek groeien de wachtlijsten voor de een huurhuis."

Huren wordt door het kabinet als een tweederangsvorm van wonen gezien. Sociale huurwoningen kunnen door het beleid van minister Donner van Binnenlandse Zaken (BZK) tot 120 euro duurder worden.

Verder houdt de minister vast aan een te lage inkomengrens voor sociale huurwoningen. Hierdoor komen jonge gezinnen en starters in de problemen, omdat er niet genoeg betaalbare huizen te vinden zijn.

In een brief aan de Kamer wordt de agenda van Donner duidelijk. Hij stelt met zoveel woorden dat het een doel van het kabinet is om zoveel mogelijk mensen in een koophuis te krijgen. In een tijd waarin een kwart van de hypotheekschuld onze totale economie omvangt, dwingt dit kabinet mensen om zich nog meer in de schulden te steken.

Dat is onverantwoord en bovendien zal het de zo gewenste doorstroming op de woningmarkt niet brengen.

Voortman: "Het IMF, de Nederlandse Bank en een heel leger economen noemen onze hypotheekmarkt een zeepbel. Toch wil Donner mensen vooral stimuleren een huis te kopen. Zo dwingt hij starters, jonge gezinnen en mensen met een modaal inkomen te kiezen voor onzekerheid."