Hulpverleningsdienst Groningen


Asielzoekers opgeleid tot gezondheidsvoorlichters

Op 15, 16 en 17 november wordt een groep asielzoekers getraind om voorlichting te geven aan de bewoners van het Asielzoekers Centrum (AZC), waar zij wonen. De 30 mannen en vrouwen komen uit de AZC's in Groningen, Drenthe en Friesland en gaan voorlichting geven over seksualiteit en relaties. Onderwerpen die hierbij aan de orde komen zijn: voortplanting, man - vrouw verhoudingen, anticonceptie, soa en huiselijk geweld en dergelijke.

Belang

De voorlichters van het AZC zijn geĂŻnteresseerd in gezondheid en willen deze kennis graag overdragen aan de mensen waarmee ze wonen. Belangrijk is dat zij de cultuur en de taal kennen van de medebewoners en dat een tolk veelal niet meer nodig is. Bewoners hebben op deze wijze een mogelijkheid om hun tijd te besteden. Na de training gaan zij met de GGD-medewerkers die op het centrum werken voorlichting geven. Het centrum krijgt, wat betreft deze onderwerpen, hierdoor aanspreekbare personen, binnen de eigen woonsituatie.

Training

Deze training kan worden uitgevoerd door subsidie van Stichting Noorderbeek en vakantiepark Westenbergen in Echten. De cursisten verblijven hier drie dagen. Na het goed doorlopen van de cursus is op donderdag 17 november de diploma-uitreiking.
De samenwerkende organisaties zijn: verslavingszorg, COA, GGZ, Indigo en de noordelijke GGD'en.

15-11-2011 00:00
RSS Twitter