Gemeente Enschede

Gemeente en diverse partners starten `Huiskamers van de buurt'

Nieuwe aanpak sociale ontmoetingsplekken in de wijken

Op initiatief van de gemeente Enschede zijn de eerste (vrijwilligers)organisaties gestart met `Huiskamers van de buurt'. Een nieuwe aanpak waarbij de gemeente organisaties stimuleert om invulling te geven aan een ontmoetingsplek voor de wijk. De eerste zes `Huiskamers van de buurt' zijn opgestart door Stichting Enschedese Speeltuinen en het Oecumenisch Citypastoraat Enschede.

Het gaat om de speeltuinen Stadsveld, Het Varvik, Wesselerbrink, de Zuider en de Wester en het aandachts- en informatiecentrum Citypastoraat in het centrum van de stad. De nieuwe `Huiskamers van de buurt' vormen een initiatief dat voortvloeit uit het collegebeleid op het terrein van `zorg op maat', namelijk het activeren van mensen en versterken van sociale verbanden en welzijn in de wijken van Enschede. Ook andere organisaties hebben inmiddels belangstelling getoond en zijn in gesprek met de gemeente over de mogelijkheden.

Iedereen is welkom
Een `Huiskamer van de buurt' is een plek voor buurtbewoners om elkaar te ontmoeten en elkaar beter te leren kennen. Daarnaast krijgen bewoners de gelegenheid om zelf met ideeën voor activiteiten te komen, die aansluiten bij hun eigen wensen en behoeften. Het college is van plan de `Huiskamers van de buurt' stadsbreed uit te breiden. Daarvoor gaat de gemeente de komende maanden actief op zoek naar organisaties die willen participeren. De huiskamers zijn grotendeels van en worden gerund door deze vrijwilligers(organisaties) en kunnen mogelijk dienen als informatiepunt voor steun- en hulpfuncties in de buurt. Het uitgangspunt is dat iedereen welkom is.

Huiskamers van de buurt
De gemeente is al eerder gestart met twee Buurtkamers in de wijken Stroinkslanden en Helmerhoek in stadsdeel Zuid, met als doel om een laagdrempelige ontmoeting voor ouderen te creëren. Uit de evaluatie is gebleken dat deze aanpak niet langer voldoet aan de verwachtingen. Zo heeft de gemeente het aantal bezoekers de laatste jaren zien dalen. Dit heeft tot gevolg dat de oude Buurtkamers in stadsdeel Zuid per eind december 2011 worden gesloten. Alifa en de Posten zullen de betrokken bezoekers en vrijwilligers begeleiden in een verhuizing naar nieuwe of bestaande plekken voor laagdrempelige ontmoeting in stadsdeel Zuid. Mogelijke locaties zijn de Speeltuin Wesselerbrink en mogelijk in de toekomst De Posten en het Stroinkshuis.