Gemeente Enschede

Samen meer halen uit huishoudelijk afval

College stelt nieuw afvalbeleid vast

Het college van B&W heeft vandaag de nieuwe afvalbeleidsvisie vastgesteld. Deze visie, die nog aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, beschrijft een integrale aanpak voor de inzameling van huishoudelijk afval in Enschede tot 2020.

Een van de speerpunten van het nieuwe afvalbeleid is het verbeteren van de afvalscheiding in Enschede. Gescheiden afval kan als grondstof voor een nieuw product dienen, is financieel interessant en levert een positieve bijdrage aan de CO2-reductie. Het college zet met dit nieuwe beleid wederom een belangrijke stap in het behalen van haar duurzaamheidsdoelstellingen. Het pakket aan maatregelen dat wordt aangeboden aan de gemeenteraad moet leiden tot 60% minder restafval in 2020. Het college stelt hierbij als belangrijke voorwaarde dat het serviceniveau voor de burger verhoogd wordt zonder stijging van de afvalstoffenheffing.

Invoering papiercontainer
De eerste stap naar een verbeterde afvalscheiding is de introductie van de minicontainer voor oud papier en karton. Het college wil deze maatregel, na de vaststelling van het beleid door de gemeenteraad, begin 2012 invoeren. Uit de pilot in onder andere de wijk Stokhorst is gebleken dat de inzameling met minicontainers een wezenlijke bijdrage levert aan verbetering van het scheidingsresultaat. De inzet van vrijwilligers van verenigingen en scholen bij de inzameling van oud papier wordt bij de invoering van de minicontainer niet ter discussie gesteld. Het college wil in 2012 een pilot starten gericht op ondergrondse inzameling bij hoogbouwlocaties.