Rijksoverheid


15 november 2011

Wetenschaps-, Technologie & Innovatie Indicatoren 2011

Hierbij bied ik u het tabellen- en figurenboek "Wetenschaps-, Technologie & Innovatie Indicatoren 2011" aan. Het rapport moet gezien worden als een vervolg op de acht rapporten die het Nederlands Observatorium van Wetenschap en Technologie (NOWT)1 in de periode 1992-2010 heeft uitgebracht onder de titel "Wetenschaps- en Technologie Indicatoren". Na een hernieuwde aanbesteding in 2010 is de opstelling van deze indicatorenrapporten voor de periode 2011-2014 gegund aan het onderzoeksbureau Dialogic innovatie & interactie, in samenwerking met het Noorse NIFU2 met gebruikmaking van de data en expertise van het Leidse CWTS. De tabellen en figuren in het rapport van Dialogic zijn een actualisatie van de meeste tabellen en figuren in het laatste NOWTrapport (kamerstuk 31 288, nr. 89). Het is de bedoeling van Dialogic c.s. om de set van figuren en tabellen de komende tijd uit te breiden. De activiteiten van Dialogic voor de looptijd van het contract zijn van tweeërlei aard: a) het regulier verzamelen en verspreiden van data op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie. Terwijl in eerste instantie verspreiding zal plaatsvinden via bijgesloten tabellenboek, zal dit in de toekomst gebeuren via een interactieve website. Het is de bedoeling om deze website één dezer dagen te lanceren via het internetadres: www.wti2nl. Het voordeel hiervan is dat de data op de website zo veel mogelijk een actueel beeld geven van de situatie op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie. b) het opstellen van een tweejaarlijks analytisch rapport waarbij gebruik wordt gemaakt van het onder a) verzamelde datamateriaal dan wel

Bestaande uit het CWTS van de Universiteit Leiden en UNU-MERIT van de Universiteit Maastricht. 2 NIFU: Norwegian Institute for Studies in Innovation, Research and Education (een onafhankelijk onderzoeksinstituut met expertise op het gebied van bibliometrisch onderzoek).

aanvullend verzameld datamateriaal. Het is de bedoeling dat deze rapporten, waarvan het eerste in het najaar van 2012 zal verschijnen, meer dan in het verleden een analytisch karakter zullen hebben, tegen de achtergrond van belangrijke thema's in het beleid. Ik hoop dat u deze nieuwe gegevens kunt gebruiken bij de discussies over het wetenschaps-, technologie- en innovatiebeleid, al zijn ze slechts één van de bronnen van informatie. De gegevens zullen tevens gebruikt worden voor de kwantitatieve publicaties van het ministerie, zoals Kerncijfers OCW en Trends in beeld.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Halbe Zijlstra