Nederlandse Zorgautoriteit


NZa stelt definitieve tarieven DOT vast

15-11-2011

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de definitieve tarieven vastgesteld van het DOT-pakket, de nieuwe declaratiestructuur voor ziekenhuizen. Een aantal tarieven is aangepast ten opzichte van eerdere uitleveringen in 2011, en andere tarieven zijn voor het eerst vastgesteld. Met deze zogeheten correctierelease, die door DBC-Onderhoud is voorbereid en door de NZa is vastgesteld, zijn alle tarieven voor de ziekenhuiszorg voor volgend jaar bekend. Over de nieuwe tarieven is intensief overleg gevoerd met veldpartijen.

De tarieven voor de klinische DBC-zorgproducten voor kindergeneeskunde worden verhoogd ten opzichte van de concepttarieven van juni, zodat zij passend zijn voor de academische ziekenhuizen. Ook de maximum tarieven voor intensive care gaan omhoog, omdat uit nader onderzoek blijkt dat de huidige tarieven niet meer kostendekkend zijn voor de zwaarste intensive care's. In de correctierelease stelt de NZa verder het beleid vast voor het aanvragen van add ons voor dure geneesmiddelen en weesgeneesmiddelen, die ziekenhuizen vanwege de hoge kosten apart kunnen declareren. Van de add ons voor dure en weesgeneesmiddelen zijn de maximumtarieven vastgesteld op basis van de lijstprijzen.

Daarnaast zijn honorariumtarieven gewijzigd ter compensatie van producten die onder DOT, ondanks verbeterde registratie, niet tot een declarabel product leiden. De tarieven voor rijbewijskeuringen en het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker zijn gecorrigeerd, naar aanleiding van de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven dat de NZa deze tarieven in 2010 en 2011 ten onrechte had gekort. Deze activiteiten vallen namelijk niet onder het Budgettair Kader Zorg.