D66

dinsdag 15 november 2011

Geen subsidierace voor publieke diensten

Brussel moet toezien op de concurrentiespelregels, maar zich niet mengen in details van nationale publieke diensten als ziekenhuizen, openbaar vervoer, sociale huisvesting en telecom.

Europarlementariër Sophie in 't Veld vindt deze diensten essentieel voor het welbevinden, maar is tegen bemoeizucht, onnodige subsidies en protectionisme. Daarom stemde D66 vandaag tegen een motie van Europese Socialisten en Christen Democraten om Brussel meer zeggenschap te geven over publieke diensten in EU-lidstaten.

Europese markt

D66 pleit voor een sterk Europa, met een sterke Europese markt. In 't Veld: "Sterke publieke diensten zijn een kernonderdeel van het Europese model, essentieel voor een soepel lopende economie. Maar efficiënte publieke diensten van hoge kwaliteit bereiken we niet met oude protectionistische recepten en ongelimiteerde subsidiering." De Europese Socialisten (S&D) en Christen Democraten (EVP) pleiten voor verregaande bemoeienis. Ze roepen op tot gedetailleerde wetgeving, onder meer voor kwaliteitsnormen, en willen publieke diensten onbegrensd kunnen subsidiëren.

Maatwerk

Net als de Europese Commissie vindt D66 dat landen zelf hun publieke diensten moeten kunnen inrichten, naar eigen goeddunken. "Het is maatwerk", vindt In 't Veld. "Deze diensten verschillen sterk van land tot land. Zolang ze de eerlijke concurrentie in de interne markt niet verstoren, moeten lidstaten zoveel mogelijk de ruimte krijgen." Extra subsidies zijn een slecht plan, vindt In 't Veld. "In tijden van bezuinigingen moet je goed afwegen waaraan je belastinggeld besteedt. Subsidies leiden bovendien vaak tot concurrentievervalsing. Neem Nederland. Veel sectoren zijn (deels) geliberaliseerd. Publieke diensten zijn vaak economische activiteiten waar winst wordt gemaakt. Dan is subsidiëring een heel slecht idee."

Verdrag

In het EU-Verdrag is vastgelegd dat lidstaten zelf bepalen hoe publieke diensten worden georganiseerd (publiek, privaat, anders) en gefinancierd. Volgens D66 moeten lidstaten die vrijheid houden. De Europese Commissie moet erop toezien dat de interne markt niet wordt verstoord.

Nederlandse woningcorporaties

De socialistische rapporteur van het Europees Parlement, fractiegenoot van de PvdA, noemt in zijn rapport expliciet de Nederlandse woningcorporaties. Hij stelt dat alle corporatiewoningen gesubsidieerd moeten worden, niet alleen sociale huisvesting. Volgens In 't Veld is dat geen oplossing. "In plaats van een subsidierace is het hoog tijd dat Nederland zijn scheefgegroeide woningmarkt gezond maakt. D66 pleit al jaren voor afbouw van de hypotheekrenteaftrek en een eerlijkere huurmarkt."