Gemeente Beverwijk


Nieuws

Samenwerking met Prodies en Agros

wethouder Haydar Erol en directeur Prodies Jelle Miedema

Wethouder Erol tekent voor start re-integratietraject ex-gedetineerden.

Op dinsdag 15 november heeft wethouder Haydar Erol het re-integratietraject een `werk in uitvoering getekend. `Een werk in uitvoering' is een re-integratietraject voor ex-gedetineerde burgers uit onze gemeente. Beverwijk volgt het advies op van de rijksoverheid om met deze burgers een re-integratietraject te starten om uiteindelijk recidive, herhaling te voorkomen. Het gevangeniswezen werkt intensief samen met de gemeenten en de nieuwe regionale Veiligheidshuizen.

Er komen jaarlijks tussen de 50 en 55 Beverwijkers uit detentie. De meesten keren terug naar hun familie of gezin en naar het werk van vóór hun detentieperiode. Er is een categorie die door hun levensstijl of door detentie alles is kwijtgeraakt. Het ontbreekt hen aan huisvesting en/of inkomen en deze personen hebben vaak meerdere problemen. Onderzoek heeft aangetoond dat deze groep weer gauw in criminaliteit vervalt als de problemen niet worden aangepakt.

Re-integratietraject

De gemeente Beverwijk kiest ervoor om deze mensen een steun in de rug te geven, alhoewel ze wel zelf verantwoordelijk blijven. De ex-gedetineerde wordt ondersteund bij het regelen van basisvoorzieningen zoals een identiteitskaart of verwijzing naar hulpverlening. De ex-gedetineerde wordt geadviseerd over schuldhulp en het vinden van een woonruimte. Het meest belangrijk is natuurlijk de begeleiding naar werk. De gemeente huurt de re-integratiebedrijven Prodies en Agros in, om de klus te klaren.

Samenwerkingsmodel

De terugkeer van burgers uit penitentiaire inrichtingen naar de samenleving in goede banen leiden. Dat is het doel waarvoor gemeenten en rijksoverheid zich samen inzetten. Om recidive terug te dringen en overlast te voorkomen. Over de manier waarop gemeenten en penitentiaire instellingen die terugkeer vorm geven zijn afspraken gemaakt in het `Samenwerkingsmodel nazorg ex-gedetineerden', dat dit jaar is geactualiseerd.

Beverwijk, 15 november 2011