NEN
15-11-2011
Normen voor het vaststellen van allergenen in voeding
Vandaag stond in het nieuws dat steeds meer kinderen een ernstige allergie
voor cashewnoten hebben. Onderzoekers van Erasmus MC, UMC Groningen en
Wageningen Universiteit gaan onderzoeken hoe vaak deze allergie voorkomt en
hoe kinderen erop reageren.
Tot nu toe wordt er vaak gepraat over een pinda-allergie, maar de
onderzoekers denken dat een cashewnoten-allergie ernstiger is. Het eten
van noten, zelfs een geringe hoeveelheid, kan bij mensen met allergie
hiervoor leiden tot onder meer jeuk, ernstige benauwdheid en zelf een
anafylactische shock.
Vanaf welke hoeveelheid is het verstandig om de aanwezigheid van
allergenen op het etiket te vermelden? Vorig jaar ontwikkelde TNO een
methode waarmee het risico van enkele belangrijke allergenen bepaald
kan worden.
Wanneer een allergeen in de receptuur van een product zit, is het
verplicht om deze stof op het etiket te vermelden. Maar een allergeen
kan ook door kruisbesmetting in een product terechtkomen.
In januari 2010 publiceerden TNO en UMC Utrecht een studie in Food
Additives and Contaminants waarin wordt aangetoond dat
kruiscontaminatie kan leiden tot allergische reacties. Een vrouw met
een allergie voor melk werd ziek na het eten van pure hagelslag. Op het
etiket stond niet dat er (mogelijk) melkeiwit in zat.
Grenzen waarboven een allergeenbesmetting moet worden vermeld,
ontbreken nog. Daarom kiezen fabrikanten vaak uit voorzorg voor het
label `may contain' als ze de afwezigheid van allergenen niet kunnen
garanderen.
Gerelateerde normen
NEN-EN 15633-1:2009 Foodstuffs - Detection of food allergens by
immunological methods - Part 1: General considerations
NEN-EN 15634-1:2009 Foodstuffs - Detection of food allergens by
molecular biological methods - Part 1: General considerations
NEN-EN 15842:2010 Foodstuffs - Detection of food allergens - General
considerations and validation of methods.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze,
consultant Landbouw & Levensmiddelen, tel. (015) 2 690 125 of e-mail
marcel.devreeze@nen.nl.