NEN


15-11-2011

Normen voor het vaststellen van allergenen in voeding

Vandaag stond in het nieuws dat steeds meer kinderen een ernstige allergie voor cashewnoten hebben. Onderzoekers van Erasmus MC, UMC Groningen en Wageningen Universiteit gaan onderzoeken hoe vaak deze allergie voorkomt en hoe kinderen erop reageren.

Tot nu toe wordt er vaak gepraat over een pinda-allergie, maar de onderzoekers denken dat een cashewnoten-allergie ernstiger is. Het eten van noten, zelfs een geringe hoeveelheid, kan bij mensen met allergie hiervoor leiden tot onder meer jeuk, ernstige benauwdheid en zelf een anafylactische shock.

Vanaf welke hoeveelheid is het verstandig om de aanwezigheid van allergenen op het etiket te vermelden? Vorig jaar ontwikkelde TNO een methode waarmee het risico van enkele belangrijke allergenen bepaald kan worden.

Wanneer een allergeen in de receptuur van een product zit, is het verplicht om deze stof op het etiket te vermelden. Maar een allergeen kan ook door kruisbesmetting in een product terechtkomen.

In januari 2010 publiceerden TNO en UMC Utrecht een studie in Food Additives and Contaminants waarin wordt aangetoond dat kruiscontaminatie kan leiden tot allergische reacties. Een vrouw met een allergie voor melk werd ziek na het eten van pure hagelslag. Op het etiket stond niet dat er (mogelijk) melkeiwit in zat.

Grenzen waarboven een allergeenbesmetting moet worden vermeld, ontbreken nog. Daarom kiezen fabrikanten vaak uit voorzorg voor het label `may contain' als ze de afwezigheid van allergenen niet kunnen garanderen.

Gerelateerde normen

NEN-EN 15633-1:2009 Foodstuffs - Detection of food allergens by immunological methods - Part 1: General considerations NEN-EN 15634-1:2009 Foodstuffs - Detection of food allergens by molecular biological methods - Part 1: General considerations NEN-EN 15842:2010 Foodstuffs - Detection of food allergens - General considerations and validation of methods.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant Landbouw & Levensmiddelen, tel. (015) 2 690 125 of e-mail marcel.devreeze@nen.nl.