Openbaar Ministerie

Eis: celstraf voor gewelddadige overval op hoogbejaarde vrouwen

15 november 2011 - Arrondissementsparket Alkmaar

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag 36 maanden cel, waarvan 12 voorwaardelijk, geëist tegen een 19-jarige verdachte van een gewelddadige woningoverval op twee hoogbejaarde vrouwen. De overval vond plaats op 5 april 2011 in Alkmaar. Daarnaast verdenkt het OM de verdachte ervan samen met anderen middels een babbeltruc twee andere woningen in Alkmaar te zijn ingeslopen om daar spullen te stelen.

De verdachte toog met een medeverdachte (die in oktober tot 270 dagen jeugddetentie (waarvan 117 voorwaardelijk) is veroordeeld) onder schooltijd naar het huis van de hoogbejaarde vrouwen. De zussen, toen 82 en 83 jaar, stonden in de gang te wachten tot ze opgehaald zouden worden om naar een begrafenis te gaan. Daarom openden zij nietsvermoedend de deur toen werd aangebeld. Zij werden omver geduwd en naar de keuken versleept/geduwd door twee verdachten, die geld wilden hebben. Van een van de vrouwen werd hardhandig haar armband van de arm gerukt. Zij werd in haar rug getrapt. Beide vrouwen liepen bij de overval letsel op. Er werden enkele honderden euro's en de armband buitgemaakt.

In mei 2011 zou de verdachte met een medeverdachte, eveneens onder schooltijd, middels een babbeltruc enkele goederen hebben gestolen uit een andere woning in Alkmaar. Er werd aangebeld en terwijl het slachtoffer in de veronderstelling was dat hij bijdroeg aan een sponsorloop voor een goed doel, sloop de verdachte naar binnen. Dezelfde truc werd in december vorig jaar ook toegepast, in Alkmaar. Toen hield verdachte het slachtoffer aan de praat, terwijl een ander de woning binnensloop en sieraden stal. In beide gevallen waren de slachtoffers bejaard: 80 en 77 jaar.

Het OM neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij (hoog)bejaarde slachtoffers in hun eigen veilige omgeving heeft beroofd. De officier van justitie noemde het handelen lafhartig en respectloos. In de eis is verder onder meer rekening gehouden met het feit dat de verdachte geen strafblad heeft, dat hij verminderd toerekeningsvatbaar was en met zijn jonge leeftijd. Naast een (deels voorwaardelijke) celstraf eiste het OM dat de verdachte zich laat behandelen.

De rechtbank Alkmaar doet op 29 november uitspraak.