Gemeente Kampen

Europa is dichterbij dan we denken

15-11-2011 Kampen heeft van 10 tot 12 oktober deelgenomen aan de `Open Days' in Brussel.
De `Open Days' of `De Europese week van Regio's en steden' is een jaarlijks evenement in Brussel waar regio's en steden het belang van het lokale niveau voor goed Europees bestuur onder de aandacht brengen.

Tijdens deze dagen presenteerden de 206 in Brussel vertegenwoordigde regio's, universiteiten en bedrijven uit heel Europa zich door middel van een honderdtal debatten, workshops en seminars. Meer dan 5.500 personen hebben deelgenomen aan deze editie van de `Open Days'. Het uitwisselen van `good practice' ten aanzien van regionale en stedelijke ontwikkeling was voor de gemeente Kampen een belangrijke doelstelling.

"Europa is dichterbij dan we denken!", op deze manier vat wethouder Pieter Treep de opbrengsten van deelname aan de `Open Days' samen.

Slimme, duurzame en inclusieve groei

Europa werkt toe naar 2020 en wil dat doen met de volgende kaders: Slimme, duurzame en inclusieve groei. Opvallend was dat dit kader niet alleen maar gaat over milieu en klimaat, maar dat er steeds een verband gelegd wordt naar meer economische en sociale doelen.

Brede samenwerking

Ook viel op dat brede samenwerking de toekomst is. Ontwikkelingen krijgen meer kracht door deze aan te vliegen vanuit de vier O's. De vier O's zijn overheid, ondernemers, onderwijs en onderzoek. Europa voegt daar een vijfde O aan toe: maatschappelijke Organisaties. Het gezamenlijk formuleren van strategische doelen of zich gezamenlijk verbinden aan deze doelstellingen werkt, net als het gezamenlijk formuleren van een opgave of oplossing kansen biedt.

Cultuur en service innovatie

Investeren in cultuur en in service innovatie loont. Er zijn verschillende voorbeelden waarbij investeren in cultuur en cultureel ondernemerschap daadwerkelijk loont voor een stad of regio. Dat is bijvoorbeeld te merken aan meer bezoekers of er is een nieuwe toeristische trekpleister ontstaan.

Service Innovatie betekent dat je voortbordurend op aanwezige voorzieningen, gebouwen of infrastructuur nieuwe dingen kan ontwikkelen. Bijvoorbeeld in de sfeer van service of vrijetijdseconomie. Ook dat is een manier van kijken waarmee we in Kampen meer kunnen gaan doen. Uiteindelijk kan dit werkgelegenheid opleveren.

Werkgelegenheid

Ook werkgelegenheid was een belangrijk thema. Hoe behoud je werkgelegenheid in een krimpende regio of hoe zorg je voor goede opvolgers in een (familie) bedrijf? Enkele voorbeelden lieten zien welke initiërende rol een gemeente hierin zou kunnen spelen.

Hoe gaan we ermee verder?

Deelname aan de `Open Days' in netwerkverband heeft een grotere impact. Volgend jaar wil Kampen meedoen in ZKN- of in regioverband. Er wordt onderzocht of Kampen in Netwerkstadverband of in Regioverband meer vorm en inhoud kan geven aan Europa.
15-11-2011