Gemeente Kampen

Nieuw systeem voor inkomensondersteuning

15-11-2011 Couponnensysteem moet leiden tot actievere deelname aan sport, cultuur of educatie.
Het college stelt de raad voor de declaratieregeling voor kosten van sociaal-culturele en sportieve activiteiten in te trekken met ingang van 1 januari 2012. Er komt dan met ingang van 1 januari 2012 een couponnensysteem voor inwoners met een laag inkomen. Dit systeem stimuleert mensen op een effectieve en relatief eenvoudige wijze om daadwerkelijk actief deel te nemen aan sport, cultuur of educatie.

Al sinds vele jaren kent de gemeente Kampen de zogenoemde Declaratieregeling. Deze regeling is voor veel mensen een belangrijke voorziening op het gebied van inkomensondersteuning of vergoeding van gemaakte kosten. Het gaat daarbij om kosten van sociaal-culturele en sportieve activiteiten in de meest brede zin. De regeling is bedoeld om sociale uitsluiting te voorkomen en de mogelijkheden tot participatie in de samenleving te bevorderen van personen met een inkomen van maximaal 115% van het minimuminkomen. De doelgroep bestaat uit zelfstandige huishoudens (ook bewoners van een verzorgingstehuis kunnen meedoen, maar studenten niet), die onder de genoemde inkomensgrens zitten. Het Rijk heeft overigens besloten dit percentage per 1 januari 2012 terug te brengen van 115% naar 110%.

De huidige declaratieregeling beantwoordt niet (meer) voldoende aan het gestelde doel, namelijk het bevorderen van participatie in de samenleving. Het huidige systeem maakt het bijvoorbeeld mogelijk om kosten te declareren die niet of nauwelijks te maken hebben met sportieve of culturele activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de vergoeding in de kosten van een telefoon- of krantenabonnement. Wethouder Lidi Kievit-Braakman: "De huidige regeling is op delen meer een verkapte inkomensondersteuning geworden. Dat past niet meer in de huidige manier van werken en denken. We willen dat mensen meedoen in de samenleving. Dit past ook in de ontwikkelingen vanuit het Rijk. Denk bijvoorbeeld aan de aanscherping van de Wet werk en bijstand, met als doel burgers meer verantwoordelijk en actiever te maken".

Het college stelt daarom voor de declaratieregeling te vervangen voor het couponnensysteem. Dit systeem beantwoordt meer aan het gestelde doel. Mensen worden op een effectieve en relatief eenvoudige wijze gestimuleerd daadwerkelijk actief deel te nemen aan sport, cultuur of educatie.

Mensen die recht hebben op de regeling om mee te doen aan sport, cultuur of educatieactiviteiten ontvangen een coupon thuis. Deze coupon vertegenwoordigt een bepaalde waarde. Het is dan mogelijk om voor een bepaald maximaal bedrag mee te doen aan sportactiviteiten of deel te nemen aan culturele of educatieve cursussen of andere activiteiten die passen in het doel van meedoen in de samenleving. Maximaal is beschikbaar een bedrag van EUR 100,00 per persoon per jaar. Dat is ook het maximale bedrag dat iemand nu binnen de declaratieregeling ontvangt.

In 2010 maakten ongeveer 600 huishoudens gebruik van de declaratieregeling.
15-11-2011