Gemeente Enschede

Enschede blijft investeren in bereikbaarheid

College kiest projecten en koers verkeerscirculatie binnensingelgebied

Om de sociaal-economische positie van de stad te versterken wil het college van B&W tot het jaar 2025 in totaal 30 miljoen euro investeren in verkeersprojecten die de bereikbaarheid, economische ontwikkeling, het milieu en de veiligheid verbeteren. Het college heeft vandaag de koers voor investeringen in mobiliteit en de uitvoeringsagenda van mobiliteitsprojecten vastgesteld. Ook heeft het college ingestemd met het koersdocument voor het verkeerscirculatieplan binnensingelgebied (VCP) om op delen van de centrumring te komen tot éénrichtingsverkeer.

Ten opzichte van de eerdere projectenlijst zijn de geplande vervanging van de brug over het Twentekanaal en de aanleg van een tunnel bij de Auke Vleerstraat komen te vervallen. De middelen die daarmee vrijkomen wil het college onder meer besteden aan een forse verbetering van fietsroutes in de stad, de Noordelijke Ontsluiting Enschede Kennispark, aanpassingen aan de Zuiderval en maatregelen die volgen uit het verkeerscirculatieplan voor het binnensingelgebied.

De ambitie op het gebied van ruimtelijke en economische ontwikkeling van de stad, en hiermee ook de ambitie op het gebied van mobiliteit en bereikbaarheid is hoog. Jaarlijks wordt de prioritering, de lijst van uit te voeren projecten, op actualiteit beoordeeld en waar nodig bijgesteld. Deze koers heeft het college vastgelegd in de nota `Kiezen voor duurzame bereikbaarheid' die vandaag aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. In totaal beslaat de nu vastgestelde lijst van projecten ruim 30 miljoen euro aan eigen gemeentelijke middelen, waarmee - met behulp van externe financiering - in totaal tot circa 60 miljoen geïnvesteerd kan worden.

De doelen uit het verkeersveiligheidsplan 2010 - 2014 en de in 2009 vastgestelde mobiliteitsvisie blijven leidend. De plannen van het college maken deel uit van de Ruimtelijke Ontwikkelingsvisie die in juni 2009 is vastgesteld door de raad en die in de structuurvisie van september 2011 is uitgewerkt.