Rijksoverheid

Senaat stemt in met harde aanpak sjoemelende studenten

Nieuwsbericht | 15-11-2011

Misbruik van de uitwonendenbeurs wordt met ingang van het nieuwe jaar keihard afgestraft.

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de nieuwe aanpak van staatssecretaris Zijlstra, die op 1 januari ingaat. Studenten die een beurs ontvangen voor uitwonenden terwijl ze daar geen recht op hebben, kunnen vanaf die datum stevige boetes tegemoet zien. Gaan ze een tweede keer in de fout, dan moeten ze er rekening mee houden dat ze hun recht op studiefinanciering in het geheel kwijtraken. Ook kan er dan aangifte worden gedaan.
Studenten die worden gepakt moeten het onterecht ontvangen bedrag terugbetalen plus nog eens de helft van dat bedrag als boete. Het teveel ontvangen bedrag komt bovenop de schuld, de boete moeten ze ineens betalen. De tweede maal dat ze worden betrapt, is de boete 100% van het onterecht ontvangen bedrag.
Zoals gebruikelijk worden studenten ook over deze maatregel uitvoerig geïnformeerd. Later deze maand krijgen alle studenten een brief waarin zij worden gewezen op de nieuwe aanpak tegen het misbruik van de uitwonendenbeurs.
Dit jaar wordt er al bij wijze van proef in circa veertig gemeenten gecontroleerd, volgend jaar stijgt dat aantal naar 125. In 2013 moeten de controles in heel het land gebeuren.