CDA


Van Hijum: pak oneerlijke concurrentie in transportsector aan dinsdag 15 november 2011

Welke mogelijkheden ziet de minister van Sociale Zaken om de oneerlijke concurrentie in de transportsector aan te pakken? Die vraag stelde CDA woordvoerder Eddy van Hijum vandaag aan minister Kamp tijdens het vragenuur van de Tweede Kamer.

Van Hijum constateerde dat zelfstandige rijders in de transportsector te maken hebben met veel oneerlijke concurrentie van Oost-Europese chauffeurs. Van Hijum: âDeze chauffeurs ontduiken de Caoâs, ze doen concessies aan de kwaliteit (bijvoorbeeld als het gaat om de opleiding), ze nemen het niet zo nauw met de veiligheid (overtreding rij- en rusttijden), en ook het alcoholgebruik is een groot probleem.â Hij vroeg minister Kamp of hij deze problemen herkent en welke mogelijkheden hij ziet om ze aan te pakken.

De minister herkende deze problemen inderdaad. Dit soort overtredingen kunnen aangepakt worden door verschillende toezichthouders, zowel door de inspectie van Verkeer en Waterstaat als de arbeidsinspectie, maar dat is niet altijd toereikend. Ingehuurde buitenlandse chauffeurs dienen gewoon onder de Nederlandse Caoâs te vallen, aldus de minister. Hij toonde zich bereid om op Europees niveau aan de orde te stellen hoe deze oneerlijke concurrentiepraktijken beter aangepakt kunnen worden.

Van Hijum wilde vervolgens graag weten of de minister ook bereid was om voor de aanpak van deze problemen in overleg te gaan met VERN, de vereniging voor zelfstandige chauffeurs, en met de transportsector. Ook hier stemde de minister in toe.