Gemeente Goedereede


Vragen en antwoorden inwonersavond 1 november 2011

Op de inwonersavond bestond de mogelijkheid schriftelijk vragen te stellen over allerlei zaken. De vragensteller krijgt hierover schriftelijk bericht en de vragen en antwoorden zouden ook op deze website vermeld worden. Er zijn in totaal 60 vragen gesteld. Hieronder staat ze vermeld met daaronder het antwoord.

VRAAG EN ANTWOORD


1. Kan de gemeente een grote protestactie organiseren op het Binnenhof in Den Haag tegen de fusie met zoveel mogelijk burgers? De gemeente tracht het behoud van zelfstandigheid te bereiken door alles in te zetten op het overtuigen van politici met duidelijke argumenten. Als inwoners zich verenigen via bijvoorbeeld de stichting HerindelingNEE, ondersteunt dat het gemeentelijk beleid.


2. Eén ding is zeker; alles wordt duurder voor de burgers van de gemeente Goedereede. Kan de gemeente nog iets doen tegen de fusie? De beslissing over de fusie wordt uiteindelijk genomen door de Tweede en de Eerste Kamer. Het gemeentebestuur doet alles wat mogelijk is om het tij te keren.


3. Op het kruispunt Broekweg/Smalle Einde is een rotonde gerealiseerd met als doel de snelheid te verminderen. Er wordt nog steeds hard gereden. Wordt er nog een aanpassing gedaan aan de rotonde en wordt de verlichting nog aangepast?
De gemeente legde de rotonde aan voor de verbetering van de verkeersafwikkeling. Het vormt een onderdeel van het verkeerscirculatieplan Ouddorp. Het centrum is nu vanaf de zuidkant beter te bereiken. De omvang van de rotonde komt overeen met die bij de Vliedberg. De snelheden op de rotonde worden gemeten. Als daaruit blijkt dat er aanpassende maatregelen nodig zijn, worden die getroffen. De gemeente moet de groenvoorzieningen rond de rotonde nog aanbrengen. De openbare verlichting is nog niet compleet.


4. De kruising Duinkerkerweg/Dirkdoensweg is slecht herkenbaar als kruising. Kunnen er borden komen of een betere aanduiding op de straten?
Binnen enkele weken wordt de kruising geaccentueerd door het aanbrengen van een blokmarkering.


5. Is er een betere voorziening om het gras te maaien? Nu komt al het gras op de straat en groeit het tussen de stenen en de tegels. Kunnen de plantsoenen en perken beter onderhouden worden? De afgelopen zomer was het zeer groeizaam weer. Daardoor lag de maai-intensiteit lager dan nodig was. Het onderhoud van groenvoorzieningen is vastgelegd in het Groenkwaliteitsplan. De gemeente stemt de werkzaamheden af op het Groenskwaliteitsplan.


6. Wordt er iets gedaan aan paardenpoep op de straat, de stoep en in de berm?
De gemeente beschikt over een veegzuigauto voor het uitvoeren van reinigingstaken. De gemeente zet de veegzuigauto zo vaak in als mogelijk is. We streven naar een inzet van een volle week. Uitwerpselen van dieren worden daardoor meegenomen. De gemeente maakte hierover afspraken met maneges. Het aanspreken van bezitters van paarden en ruiters op hun verantwoordelijkheid is eveneens een mogelijkheid.


7. Bij deze wil ik u vragen om de verkeershinder op de Oosterweg, met name het geluid, op te lossen door middel van een wal. Er wordt te hard gereden.
De gemeente heeft in de afgelopen jaren de maximaal toegestane snelheid verder geaccentueerd door middel van borden en markeringen. Er worden periodieke snelheidsmetingen uitgevoerd. Op basis daarvan kan verdere besluitvorming volgen.


8. Ik vraag blijvende aandacht voor het op diepte houden van het Slijkgat zodat de haven voor de vissers bereikbaar blijft. Het op diepte houden van het Slijkgat vraagt voortdurend onze aandacht. Met andere overheden vindt daarover overleg plaats. Over het op diepte houden is een doorlopende afspraak vastgelegd in het akkoord van Alders over de realisatie van de tweede Maasvlakte.


9. Er is teveel verkeer via de 'sluiproute' bij de Oudelandseweg. Daar rijdt men ook te hard.
Er zijn al langere tijd incidenteel klachten over het sluipverkeer door de Oudelandseweg. Deze weg is in beheer en onderhoud bij het waterschap. Het eventueel afsluiten van de weg is dus geen taak van de gemeente. De gemeente zal het onjuiste gebruik van deze weg aan de orde stellen bij het waterschap. Over de snelheden die ter plaatse gereden worden zijn ons geen gegevens bekend.


10. Stop met de Goereebus. Het is verspilling van geld. Vaak zit er niemand in de bus.
Ieder jaar vindt er een evaluatie plaats. Naar aanleiding van deze resultaten wordt besloten om de Goereebus wel of niet in te zetten. Doordat de bus de gebruikelijke lijndiensten rijdt vallen de kosten behoorlijk mee. De bus is met name bedoeld als service voor de toerist die met de Goereepas gratis gebruik kan maken van de bus. Met name vanaf de Brouwersdam wordt de bus wel degelijk gebruikt. Dit jaar wordt er een onderzoek afgerond naar ketenmobiliteit op Goeree-Overflakkee. De Goereebus zou hierin de verbindende schakel kunnen zijn. Er wordt ieder jaar gezocht naar een mogelijkheid om de bus efficiënter en effectiever in te zetten.


11. Ik had nog nooit gehoord van een stedenband met een gemeente in Polen...
De stedenband met Ladek Zdroj in Polen bestaat al sinds 1998. Op de website staat een aparte pagina met nieuws over de stedenband. Daarnaast verschijnen er regelmatig berichten in de huis-aan-huisbladen als er iets te melden is over de stedenband.


12. Ik heb grote waardering voor het vegen en berijdbaar houden van de wegen afgelopen winter in de gemeente!
Hartelijk dank, wij hopen u te blijven bedienen!


13. Bij de presentatie van het VVV viel me op dat de kop van Goeree geformuleerd werd bij Zeeland. Dus over herindeling gesproken! Onze VVV is onderdeel van de VVV Zeeland. De VVV in Middelharnis is onderdeel van VVV Zuid-Hollandse Eilanden. Hiervoor is ooit een keus gemaakt door de landelijke VVV-organisatie. De Kop van Goeree lift promotioneel mee met Zeeland. Dit geeft voor ons gebied voordelen. Er is echter wel sprake van een nauwe samenwerking tussen de beide VVV's en er vindt uitwisseling van informatie plaats.


14. Bij de Brouwersdam zijn veel surfers en kitesurfers. Zij houden absoluut geen rekening met zwemmers. Ik heb politie aangesproken, maar die vertelde dat het handhavingsbeleid hier te moeilijk voor was en deed niets.
Op de Brouwersdam is een groot deel van het strand en het water aangewezen als zone voor extreme sporten. Uitsluitend op dit deel van het strand, aangegeven met boeien, mogen extreme sporten beoefend worden. Het resterende deel strand is familiestrand en bedoeld voor strandbezoekers die willen zwemmen en dergelijke. Het is inderdaad heel moeilijk te handhaven als bijvoorbeeld een kitesurfer de boeien passeert. Maar de gemeente vraagt aandacht bij de op de Brouwersdam aanwezige kitesurfscholen om erop te wijzen zich zoveel mogelijk aan de regels te houden.


15. De vele hobbels in de wegen in de gemeente Goedereede zijn erg naar voor invaliden bij vervoer in een speciale auto. Op basis van een plan zijn circa tien jaar geleden duurzame en veilige maatregelen ingevoerd. Deze hebben tot doel de snelheden te verlagen en veiligheid te verhogen. Zelden ervaart iemand deze maatregelen als prettig. Doch indien men met de toegestane snelheid rijdt, mag worden verwacht dat het comfort acceptabel is.


16. Achter de schuurtjes bij de Alexanderstraat zijn bosjes verwijderd. De grond wordt nu gebruikt als tuin. Kan hier naar gekeken worden? De gemeente plantte de afgelopen plantseizoenen diverse delen van deze groenstroken opnieuw in. Het is ons bekend dat een gedeelte daarvan is ingenomen door een particulier. Daarop is actie uitgezet.


17. Op het Havenhoofd is geen sirene te horen. Kan die geplaatst worden aangezien wij niet zo ver van de Europoort en de Botlek vandaan wonen?
Het huidige waarschuwingsstelsel (sirenes) is in eigendom van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De onderhoudsverplichting hiervan ligt bij hetzelfde ministerie. Het ministerie stelde een aantal criteria op op basis waarvan er sirenes werden geplaatst. Men hanteerde de onderstaande criteria:
o Zijn er in de regio aanwezige risico's (Post Seveso-bedrijven, kerncentrales, hoofdtransport routes gevaarlijke stoffen etc.)? o De huidige plaatsingscriteria: in risicogebied 300 inwoners of meer;
o In niet-risicogebied 1000 inwoners of meer; o Zijn er (in de nabije toekomst) uitbreidingsplannen van gemeenten?
Door het ministerie van Binnenlandse Zaken worden momenteel initiatieven ontwikkeld om te overwegen op welke wijze (digitale/mobiele telefoon en dergelijke) Binnenlandse Zaken de bevolking bij een incident kan informeren. Dan heeft het sirenestelsel daarbij geen rol meer. Het ministerie van Binnenlandse Zaken staat nu op het standpunt om geen masten meer bij te plaatsen.


18. Hoe groot is de kans dat Goedereede zelfstandig kan blijven? Daar is geen getal voor te noemen. Het is echter wel duidelijk dat de kansen om zelfstandig te blijven slinken naarmate een volgend overheidsorgaan akkoord gaat met het wetsvoorstel tot herindeling van minister Donner. Het wetsvoorstel ligt nu voor advies bij de Raad van State. Het eerste orgaan dat daarna moet beslissen is de Tweede Kamer. Daarna volgt een besluit van de Eerste Kamer. Als de Eerste Kamer ook besluit dat de herindeling doorgaat, is de herindeling definitief.


19. Wat zijn de werkelijke en niet uitgesproken beweegredenen (verborgen agenda) voor de samenvoeging?
Het is ons niet bekend dat er een verborgen agenda voor de samenvoeging is. Zowel voorstanders als tegenstanders van de herindeling hebben daar argumenten voor, die ze juist graag kenbaar maken.


20. Wanneer wordt er iets gedaan aan het racen mat auto's en motoren rondom het Tinq-tankstation? Dit gebeurt zowel overdag, zaterdagnacht en zondag in de vroege ochtend als de disco leegloopt. We hebben erge last van het geluid. De gemeente brengt uw klacht over aan de politie.


21. Ga zo door; rug recht en hakken in het zand! De gemeente Goedereede doet al het mogelijke om de herindeling af te wenden. Daarnaast zijn er echter wettelijke plichten waar de gemeente aan moet voldoen. Eén daarvan is het meewerken aan de voorbereidingen van de herindeling.


22. Uit onderzoeken en rapporten blijkt dat het eiland op veel gebieden een 'boost' nodig heeft. Dit lukt niet door de naar binnen gerichtheid en de versnippering op het eiland. Vindt u dat dit beter opgepakt kan worden door één gemeente? Zie ook het laatste rapport van het innovatieplatform Goeree-Overflakkee. Naar de mening van de gemeente Goedereede kan dit ook uitstekend worden vormgegeven door intensieve samenwerking. Dat gebeurt natuurlijk ook al in het samenwerkingsverband van de vier gemeenten, het ISGO. Via het ISGO hebben de vier gemeenten talloze projecten afgerond die net zo veel resultaat op leveren als dat één gemeente dat zou kunnen doen.


23. Is de gemeentelijke herindeling nog te stoppen? De beslissing daar over is aan de regering. De Tweede Kamer moet er verder beslissen, en daarna nog de Eerste Kamer. Eén van deze overheidsorganen zou wellicht de herindeling nog kunnen tegenhouden. De gemeente Goedereede kan niet anders doen dan maximaal inzetten op het voorkomen van de herindeling door de politici te blijven benaderen met haar argumenten.


24. Wat kunnen wij als inwoners doen om de herindeling te voorkomen? Het is nu aan de landelijke politiek om te beslissen over de herindeling. Formeel hebben inwoners van de gemeente Goedereede daar dus geen directe invloed op. Sommige inwoners hebben zich verenigd in de Stichting HerindelingNEE om op die manier de krachten te bundelen.


25. Schouwen-Duiveland is ook gedwongen samengevoegd. De 'rijke' gemeenten zijn nu ook arm en hebben grote schulden, dat gebeurt hier straks ook!
Een herindeling heeft zeker ook financiële gevolgen voor de gemeenten die in de nieuwe gemeente opgaan. Welke gevolgen dit zijn, kunnen we van tevoren niet helemaal inschatten. Maar dat het voor de gemeente Goedereede niet gunstig zal uitpakken, is een terechte gedachte.


26. De samenvoeging is geregeld bij wet. Hoe staat het met de benadering van de politiek bij de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken? Niet de minister bepaalt! De gemeente Goedereede heeft intensieve contacten met de landelijke politiek, en ook met de vaste Kamercommissie. Alle mogelijkheden worden benut om de betrokken politici van argumenten te voorzien waarom Goedereede zelfstandig moet blijven.


27. Waarom wil Den Haag een herindeling terwijl het voor alle inwoners duurder wordt?
De Rijksoverheid vindt dat één gemeente Goeree-Overflakkee efficiënter kan werken, en beter toegerust is voor de toekomst en de vraagstukken die op het eiland afkomen.


28. Jammer dat er zo weinig naar de argumenten van de bevolking zelf is geluisterd met betrekking tot de herindeling. De gemeente heeft in een vroeg stadium de mening van de inwoners met een enquête gepeild. De uitslag daarvan gaf aan dat de meerderheid van de inwoners wil dat de gemeente Goedereede zelfstandig blijft. Maar deze uitslag en andere argumenten hebben er tot nu toe helaas niet toe geleid dat de provincie en later de regering een andere kijk op de herindeling hebben gekregen.


29. De herindeling is een ongelofelijke extra uitgave die niet zo maar weer wordt teruggezien of wel?
Elke herindeling brengt grote extra kosten met zich mee, die voor een deel door het Rijk worden gedragen. De voorstanders van herindeling verwachten dat deze kosten door verbetering van efficiëntie uiteindelijk worden terugverdiend.


30. Wie bekostigt de werkloze ambtenaren?
De huidige verwachting van de projectgroep herindeling is dat alle ambtenaren in de nieuwe organisatie gaan werken, en er dus geen ambtenaren werkloos worden.


31. Heeft men geen angst om, te veel alleen te staan, in de zin van provincie en Rijk? Zoals subsidies en dergelijke? Als u bedoelt dat Goedereede alleen zou staan als zij zelfstandig zou blijven, nee. Hoewel Goedereede een kleinere gemeente is, zijn we ook op dit moment een serieuze gesprekspartner van Rijk en provincie. De verwachting is dat dat niet zal veranderen.


32. Kan het natuurgebied het 'Plaatje' in Stellendam gepromoot worden, eventueel in combinatie met de visafslag?
In en om Stellendam is de bewegwijzering vormgegeven met blauwe bordjes. Wij onderzoeken op welke wijze wij aan uw vraag tegemoet kunnen komen.


33. Nu de minister heeft besloten dat de herindeling door moet gaan is er maar één uitweg. Meer bidden en vragen of de Heere de harten in de Tweede Kamer wil neigen dat het niet door gaat! De race is nog niet gelopen. Ook in de Tweede Kamer is men niet unaniem voor een herindeling op het eiland. De beslissing van de Tweede Kamer wordt begin 2012 verwacht.


34. De nieuwe voedselvoorziening in de verzorgingstehuizen en aanleunwoningen is niet goed. Ze krijgen opgewarmd eten. Daar moeten we mee bezig zijn en niet met de herindeling. De nieuwe voedselvoorziening in de verzorgingstehuizen is een verantwoordelijkheid van Cura Mare en niet van de gemeente.


35. Hoe zijn de vooruitzichten, zoals geschetst in de structuurvisie, van de bouwplannen rond de oude haven van Stellendam en de Scharreezeepolder/Weeshuispolder?
De gemeente is actief bezig met andere overheden (waterschap, gemeenten, provincie en rijk) om te komen tot een goed en afgewogen plan. Dit vergt veel tijd. Hoeveel tijd daarvoor nodig is, is nog niet met zekerheid te zeggen.


36. Tot mijn verbazing merkte ik dat er bij de woningbouw schilders bezig waren die geen Nederlands praten. Waarom is er geen bedrijf van de gemeente aangesteld?
De woningbouwvereniging staat los van de gemeente. Het bestuur kan zelfstandig beslissingen nemen over het gunnen van werken en daarbij randvoorwaarden stellen bij de uitvoering. Binnen Europa is er sprake van vrij verkeer op dit terrein.


37. Waarom zijn de winkeliers niet allemaal op dezelfde tijd open? Zijn daar richtlijnen voor, want het is zeer verwarrend voor het toerisme?
Winkelsluiting valt onder de Winkeltijdenwet van 28 maart 1996. In deze wet is bepaald dat winkels op werkdagen (hier valt in de Winkeltijdenwet ook de zaterdag onder) tussen 06.00 en 22.00 uur geopend mogen zijn. De gemeente heeft niet de mogelijkheid om op deze openstelling beperkingen aan te brengen. Een en ander is expliciet in de Winkeltijdenwet bepaald. Het is aan de winkelier zelf om te bepalen op welk tijdstip hij de winkel opent.


38. Waarom wordt bij nieuwbouw niet gelijk zonnepanelen aangebracht? Dat is toch al een goed begin?
De gemeente zet bij het realiseren van nieuwbouw in op het duurzaam bouwen. Met een beheerder sluiten wij een intentieovereenkomst. Het duurzaam bouwen vormt daar in beginsel een onderdeel van. Het gebruik van deze panelen kan een uitwerking zijn.


39. Kan er meer aandacht besteedt worden aan de 55+woningen om de doorstroming te bevorderen? Nu bedoel ik niet de nieuwbouw `Entree Goedereede' of `de Vliedberg', want dat is al in beweging. Ik vraag extra aandacht voor de nieuwbouw.
Het type woningen dat de gemeente realiseert, is afgestemd op de behoefte. Deze behoefte is door periodiek onderzoek vastgesteld. Momenteel lijdt de bouwsector onder de crisis. Het is niet ondenkbaar dat de doorstroming juist daardoor fors wordt belemmerd.


40. Heeft u enig idee wanneer het gewijzigde bestemmingsplan Ouddorp centrum klaar is en er aanvragen voor 'bouwen op het erf' ingediend kunnen worden?
Het bestemmingsplan heeft als voorontwerp ter inzage gelegen. Momenteel verwerken we de ingekomen reacties. Het ontwerpbestemmingsplan ligt in januari 2012 ter inzage. De vaststelling vindt plaats voor de zomervakantie.


41. Kan de skatebaan aan de Bieningen te Ouddorp in verband met veiligheid en toezicht verlicht worden?
Dit terrein aan de Bieningen ligt midden tussen de woningen. In de omliggende straten is openbare verlichting aanwezig. Het verlichten van het terrein bevordert dat de jeugd daar langer verblijft.


42. Wanneer krijg ik het resultaat van de enquête terug die jullie gestuurd hebben?
Het resultaat van de enquête naar het gebruik van social media verschijnt vóór het einde van het jaar op de website van de gemeente.


43. Er moeten meer verkeersspiegels komen in Ouddorp. De sector Grondgebiedzaken verzoekt de vraagsteller specifieker aan te geven welke kruising of situatie bedoeld wordt. Daartoe kunt u contact opnemen met mevrouw Sala van de gemeente Goedereede (0187) 49 77 90.


44. Is er een goede sportaccommodatie voor basketbal of voetbal? Aan de Dorpstienden 4 in Ouddorp staat zalen- en sportcomplex Dorpstienden. Hier wordt iedere maandagavond om 21.30 uur door de trimgroep van sportvereniging De Kriekel de mogelijkheid geboden basketbal te beoefenen. In Ouddorp bevindt zich aan de Hofdijksweg 46, Sportpark De Kruuse. Dit is de thuishaven van VV WFB. In Stellendam aan de Zuiderdiepstraatweg 40 vindt u het terrein van VV Stellendam.


45. Wat gaat de gemeente doen aan het feit dat steeds meer ouderen niet meer van Cura Mare hun warme maaltijd betrekken? De nieuwe voedselvoorziening in de verzorgingstehuizen is een verantwoordelijkheid van Cura Mare en niet van de gemeente.


46. Met spanning wachten wij op de toewijzing van nummer 7 als ons huisnummer.
Het pand dat betrokkene nummer 7 wil laten toewijzen is een recreatiepand waar betrokkene met persoonsgebonden beschikking mag verblijven. Het is onderdeel van een recreatiepark met als adres Oude Nieuwlandseweg 9. Hierdoor kan dit pand niet genummerd worden. Met betrokkene is hierover al uitgebreid gecorrespondeerd.


47. Hoe komt het toch dat de huizenprijzen zakken en de WOZ-waarde hetzelfde blijft of zelfs stijgt?
De WOZ-waarde wordt jaarlijks vastgesteld aan de hand van marktcijfers (verkoop van huizen). Deze marktcijfers liggen een jaar terug. Dus de WOZ-waarde van uw woning voor 2011 is berekend naar de waardepeildatum 1 januari 2010. Het effect van marktschommelingen ziet u pas later. In 2011 zijn de WOZ-waarden in deze gemeente in het algemeen voor het eerst gedaald. In 2012 zet deze trend door.


48. De gemeente Goedereede heeft de eigenaren en bewoners van de caravans op de camping 'de Goede Ree' inmiddels gepromoveerd tot bewoners van woningen mét betalingen van het volle pond aan onder andere belastingen en heffingen. Wanneer mogen bewoners van camping de Goede Ree zich inschrijven in het bevolkingsregister? Inschrijven in de GBA kan in principe op elk adres. Dit adres betreft een recreatieadres, waarbij inschrijving en vast verblijf strijdig is met het bestemmingplan recreatie. Bij inschrijving worden deze personen dan ook gelijk aangeschreven.


49. Is er een plan om het slib op het Noordzeestrand te verwijderen of te verminderen? Veel toeristen, maar ook ondernemers hebben hier last van.
In de afgelopen jaren nam de gemeente in samenwerking met de andere overheden maatregelen om het overlast van het slib te verminderen of weg te nemen. In 2011 was de overlast aanmerkelijk minder. Wij verwachten dat deze trend zich voortzet.


50. Het is een mooi fietspad van Stellendam naar Melissant. Wordt het fietspad nog doorgetrokken richting Ouddorp? Het fietspad tussen de voormalige overslagplaats en Melissant is een aanwinst. Dit pad wordt nog doorgetrokken tot de Korte Schenkeldijk onder Goedereede. Dit gebeurt wellicht in september 2012. In de daarop volgende jaren staat nog een verbinding voor fietsers tot de Ouddorpse Haven gepland. Deze fietspaden vormen een onderdeel van het Provinciale Fietspadenplan.


51. Wat is de status van de nieuwe begraafplaats in Ouddorp? Er is veel onduidelijkheid over de voorgestelde locatie van de nieuwe begraafplaats in Ouddorp.
De gemeente is in overleg met belangenorganisaties en andere overheden om te komen tot de realisatie van een nieuwe begraafplaats te Ouddorp. De plannen hebben inhoudelijk nog geen status, maar de locatiekeuze heeft al plaatsgevonden.


52. Volgens mij wordt er niet gecontroleerd op de handhaving van de 30 km snelheid. Hoeveel bekeuringen over de laatste twaalf maanden zijn hiervoor uitgeschreven? In mijn beleving rijden niet alleen auto's, maar vooral landbouwtrekkers met of zonder aanhanger te hard (onder andere in de Dirkdoensweg).
De gemeente voert regelmatig snelheidsmetingen uit en de politie houdt regelmatig controles. Het aantal bekeuringen binnen de bebouwde kom is ons niet bekend. De grootte van het landbouwverkeer en de snelheid waarmee ze rijden geeft de gemeente reden tot zorg. Bedrijven waarvan bij ons regelmatig klachten binnen komen schrijven we daarop aan.


53. De aanrijtijden van de ambulances zijn volgens mij nog steeds niet volgens de normen. Een weerbarstig onderwerp! Zeker als recreatiegemeente een urgent item.
Het gemeentebestuur en met name de burgemeester hebben vele jaren al meer dan ruime belangstelling voor de aanrijtijden van de ambulance. De aanrijtijd voor de gemeente Goedereede stond geruime tijd onder druk. Onze burgemeester vroeg vele malen aandacht bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) voor deze problematiek. De ambulancedienst is een onderdeel van het VRR. Mogelijk mede hierdoor heeft de VRR dit jaar besloten om voor proef van één jaar, startende per 1 augustus 2011, in Goedereede een monolance te stationeren. De monolance is een personenauto, voorzien van alle benodigde medische zorg. Een monolance stationeert tussen 07.30 en 15.30 uur in Goedereede vervolgens stationeert van 15.30 tot 23.30 uur een ambulance.
De gemeente Goedereede heeft het idee dat de inzet van de monolance bijdraagt aan een positieve ontwikkeling van de aanrijtijden. In het derde kwartaal van 2010 was 49.4% van de uitgevoerde A1-ritten (spoedvervoer) van de ambulance binnen de normtijd van vijftien minuten op de plaats van bestemming en in het derde kwartaal van 2011 was dit percentage 66,3%.


54. Waarom zijn er zo weinig automatische externe defibrillatoren (AED)? Hoe zijn deze bereikbaar en waar zijn ze? Misschien kunnen ze geplaatst worden op openbare plaatsen met camerabeveiliging, zodat ze 24 uur per dag in te zetten zijn?
In 2008 en 2009 schafte de gemeente in totaal 11 AED's aan. De gemeente plaatste de AED's op de volgende plaatsen: o Het Haegse Huus, Haagsestraat 4a te Stellendam o Zwemcomplex 't Zuiderdiep, Zuiderdiepstraatweg 4 te Stellendam o Voetbalvereniging Stellendam, Zuiderdiepstraatweg 40 te Stellendam
o Tennisclub Stellendam, Zuiderdiepstraatweg 42 te Stellendam o Verenigingsgebouw Oostdam, Jongkoenstraat 1 te Goedereede o Gemeentehuis, Tramlijnweg 2 te Goedereede o Voetbalvereniging WFB, Hofdijksweg 46 te Ouddorp o L.T.C. Ouddorp, Klarebeekweg 22 te Ouddorp o Twee reddingsposten Ouddorpse Reddingsbrigade o MFG Dorpstienden, Dorpstienden 4 te Ouddorp. De AED's hangen in gebouwen waar tijdens openingsuren een beheerder aanwezig is, waardoor camerabeveiliging overbodig is.


55. Zijn er maatregelen tegen de overlast van brommers zonder uitlaat in de vroege ochtend van Koninginnedag?
Met de jongeren is afgesproken dat ze onder bepaalde afspraken tussen 05.00 en 08.00 uur met brommers in de gemeente rond mogen rijden. De politie zou gedurende deze tijdstippen niet handhaven. Achteraf bleek dat een aantal jongeren wat moeite had om zich aan de afspraken te houden. Gelet op de beperkte capaciteit bij de politie is het ook niet altijd mogelijk om voor de politie mankracht te leveren om tegen bepaald gedrag op te treden. Komend jaar maken we weer afspraken met de jongeren. Het totaal verbieden is wel mogelijk maar is voor de politie niet te handhaven.


56. Wat is de oplossing voor het ruimtegebrek op de begraafplaats in Ouddorp?
Naar verwachting biedt de begraafplaats nog een aantal jaren de mogelijkheid om te begraven. De gemeente is druk bezig met het realiseren van een nieuwe begraafplaats.


57. In de Pretoriuslaan is parkeergelegenheid een groot probleem. Zouden er plaatsen bij kunnen komen?
In de Pretoriuslaan staan vrijwel alleen vrijstaande huizen. Daar hoort men te parkeren op het eigen terrein met minimaal één auto. Ten behoeve van de woningen aan de Diependorst zijn parkeervoorzieningen gerealiseerd.


58. Hoe staat de gemeente Goedereede tegenover groene energie? Mogen er zonder vergunning zonnepanelen worden aangebracht op een chalet? De gemeente Goedereede staat positief tegenover groene energie. Op verschillende plaatsen in de gemeente worden al zonnepanelen toegepast. Er zijn mogelijkheden tot het vergunningsvrij plaatsen van panelen. Hiervoor moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.


59. Waarom is er in overeenstemming met het bedrijfsleven geen fatsoenlijke en inzichtelijke kosten-baten analyse opgesteld in verband met de herindeling? Is dit voor ambtenaren te moeilijk? Er zijn twee onderzoeken uitgevoerd. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voerde in samenwerking met de provincie Zuid-Holland en de betrokken gemeenten een onderzoek uit. Dit onderzoek resulteerde in het rapport: "Financieel onderzoek herindelingsvarianten Goeree-Overflakkee van februari 2010". Vervolgens hebben de vier gemeenten door een externe partij een financieel verdiepingsonderzoek laten verrichten. Dit laatste rapport dateert van 12 oktober 2010 en is te vinden op onze website.


60. Is er een belangenprobleem of 'interest' met de functie van de heer Pijl bij de woningbouwvereniging en de gemeenteraad? Raadslid A. Pijl is manager bij Woningbouwvereniging Beter Wonen. Deze functie is op grond van de Gemeentewet niet in strijd met het raadslidmaatschap. Dat hij deze functie vervuld is ook geen geheim. De gemeente Goedereede publiceert de functies van raadsleden naast het raadslidmaatschap op de gemeentelijke website. Wij zien de functie die de heer A. Pijl heeft bij de woningbouwvereniging niet als een probleem. Het is aan de heer A. Pijl om de functie van raadslid op een verstandige en integere wijze te combineren met zijn werk bij de woningbouwvereniging. Voor de goede orde melden wij dat het bestuur van de woningbouwvereniging als eerste de gesprekspartner is voor het gemeentebestuur.