Korps Landelijke Politiediensten

Buitenlandse co-piloot met drank op betrapt

Schiphol, 15-11-2011 o Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee op maandag 14 november 2011 op Schiphol 187 cockpitpersoneel en 322 personen cabinepersoneel gecontroleerd op alcoholgebruik. In het bemanningscentrum was niemand in overtreding.

Een 55-jarige co-piloot, aan boord van een toestel van een buitenlandse luchtvaartmaatschappij, had teveel alcohol genuttigd en is aangehouden. De uitslag van de ademanalyse bedroeg 220 ug/l (0,5 promille). De co-piloot heeft de schikking van 1000 euro, aangeboden door de landelijk coördinerend luchtvaartofficier van justitie te Haarlem, direct betaald. Naast deze transactie heeft de Unit Luchtvaartpolitie van het KLPD de co-piloot een werkverbod opgelegd van 2 uur.

De controle vond plaats in nauwe samenwerking met de grote Nederlandse luchtvaartmaatschappijen.

Medewerkers van de verschillende luchtvaartmaatschappijen ondergingen een blaastest. De controles zijn van 06.00 tot 12.00 uur uitgevoerd door medewerkers van de Luchtvaartpolitie en Koninklijke Marechaussee. Periodiek houden zij dergelijke controles onder cockpit- en cabinepersoneel. Dat gebeurt ook regelmatig op de kleine(re) vliegvelden.

In de luchtvaart is maximaal 90 ug/l (0,2 promille) toegestaan. Gedurende 10 uur voorafgaand aan de vlucht mag er door vliegtuigpersoneel geen alcohol worden genuttigd.