Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Opeth in november exclusief naar 013

De Zweedse metalgiganten van Opeth komen dit najaar terug naar Nederland. De groep rond zanger/gitarist Mikael Åkerfeldt is op dinsdagavond 15 november exclusief te bewonderen in 013. In september verschijnt het nieuwe - tiende - album 'Heritage'. Als support komt de eveneens uit Zweden afkomstige progrockformatie Pain Of Salvation mee.

Opeth mag al sinds de jaren negentig rekenen op de warme belangstelling van vele metalliefhebbers. Klinkt de groep aanvankelijk als een van de betere technisch bevlogen death metalbands, al snel verrijkt men de muziek met diverse andere invloeden. En dat zonder wezenlijk aan brute kracht in te boeten. Albums als 'Orchid' (1995), 'My Arms, Your Hearse' (1998) en vooral 'Blackwater Park' (2001) worden ondertussen gezien als genreklassiekers.

Het progressieve karakter van Opeth wordt vooral gevoed door frontman Åkerfeldt, wiens brede muzikale interesse voor een open vizier zorgt. Daardoor is zijn band voor de muzikale fijnproever een waar feest. Folk, klassiek, jazz, maar ook subtiele verwijzingen naar Scott Walker of zelfs Jacques Brel zijn met een stel goede oren te ontwaren in het spijkerharde repertoire. De zanger kan grunten als de beste, maar in tegenstelling tot vele vakbroeders draait hij zijn hand ook niet om voor loepzuivere zangpartijen. Het bijzonder ingetogen 'Damnation' (2003) - waarop geen grunt te horen is - levert ook buiten metalkringen de nodige lofbetuigingen op. Het zorgt dat de groep op bredere festivals als Bospop en Lowlands geprogrammeerd wordt.

Het originele, stevige metalgeluid blijft echter altijd een hoofdrol vervullen, zoals ook latere platen als 'Ghost Reveries' (2005) en 'Watershed' (2008) bewijzen. Liefhebbers die dus wat minder wild worden van Åkerfeldts High Fidelity-achtige muzikale honger, kunnen nog steeds prima uit de voeten met het repertoire van Opeth. Want ondanks die avontuurlijk progressieve spirit van de Zweden staat de groep live garant voor een uitermate strak spektakel van de hoogste orde.

Opeth + Pain Of Salvation
Dinsdag 15 november | aanvang 20.00 uur | zaal open 19.00 uur Tickets ¤ 27,50 (excl. servvice- en transactiekosten) | Dommelsch Zaal | Voorverkoop start vrijdag 15 juli Voor meer informatie en kaartverkoop bezoek www.013.nl

013, Veemarktstraat 44, Tilburg, www.013.nl

Noot voor de redactie /